AFAD’ın Hatay ve Semsur’a 2 gün giremediği, Kızılay’ın çadır sattığı 6 Şubat depremi ile 17 Ağustos 1999 depremini karşılaştıran Bakan Yardımcısı Ekrem Serim, ‘Devlet kurumları 24 yıl sonra ilerleme kaydetti, hep birlikte gördük’ dedi
Dışişleri Bakan yardımcısı Ekrem Serim daha fazla can kaybına yol açan ve AFAD başta olmak üzere bir çok kurumun işlevsizliğini gözler önüne seren Mereş merkezli 6 Şubat depremi ile 17 Ağustos 1999’da meydana gelen Marmara depremini karşılaştırdı
Serim, Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde, 17 Ağustos 1999’da meydana gelen depremde yaşamını yitirenler için düzenlenen törende konuştu.
Konuşmasında 6 Şubat depremlerini anımsatarak, 24 yıl önce yaşanılan deprem felaketinin bir benzerinin yaşandığını kaydeden Serim, aradan geçen süredeki en büyük farkın depremlerin ardından devlet kurumlarının ortaya koyduğu “performans” olduğunu kaydetti.
Devlet kurumlarının büyük ilerleme kaydettiğini savunan Serim, şu ifadeleri kullandı:
“Aradan geçen 24 yıllık sürede kurumlarımızın böylesine büyük afetlerin yaralarını sarma hususunda çok büyük bir ilerleme kaydettiğini bu yıl hep birlikte gördük. Devletimizin gücünü ve imkanlarını deprem bölgesine yürütülen ihya ve inşa faaliyetlerinde somut olarak görmeye devam edeceğiz. Depremden zarar gören illerin yeniden inşasında uluslararası ortaklarımızla çalışmayı sürdüreceğiz.”
50 bin insan öldü
6 Şubat’ta meydana gelen Mereş merkezli depremlerde resmi rakamlara göre 50 bin 500 kişi hayatını kaybetti. Depremin ardından geçen kritik iki günde yıkım yaşanan bölgelere ulaşmakta büyük zorluk yaşayan devlet kurumları deprem öncesi alınmayan önlemler ve depremin ardından yetersiz kalınan arama-kurtarma faaliyetleri nedeniyle büyük tepki çekti.
Özellikle Hatay’da devlete bağlı kurumların kente 3 gün girememesi yurttaşalrdan tepki toplamıştı. Semsur’da ise valinin deprem sonrası yıkıma karşı vurdumduymaz tavırlar kent halkı tarafından protesto edilmiş, valilik önünde eylemler olmuştu.
Protestolar sonucu vali merkeze çekilmişti.
HABER MERKEZİ