6 oğlu ve eşi tutuklanarak yıllarca cezaevinde kalan Barış Annesi Fatma Sürme, ‘Mücadelemiz bir gün sonuç verecek’ dedi
Doğduğu topraklardan ekonomik nedenlerden dolayı İzmir’e göç etmek zorunda kalan Fatma Sürme’nin (63) hayatı cezaevi kapılarında geçti. Eşi ve 5 oğlu aynı gün tutuklanan ve ardından cezaevi kapılarını yol eyleyen Sürme, Kürt bir anne olarak tüm acıları yaşamış. MA’dan Arjin Dilek Öncel’e konuşan Sürme, Kürtlerin çocukları ile sınanmaya çalışıldığını, Kürt annelerinin yaşadıkları acılar karşısında daha dirençli olduğunu düşünüyor.
1993’te Diyarbakır’dan İzmir’e göç ettikten sonra eşi ve 13 çocuğu ile birlikte yeni bir hayat kurmaya çalışan Sürme’nin, 2008’de İzmir’de polis aracının geçişi sırasında gerçekleşen patlama sonrası başlayan ev baskınlarında 5 oğlu ve eşi önce gözaltına alınır ve tutuklanır. O güne kadar farklı bir iş kolunda çalışmayan Sürme, artık evde demlediği çayı satarak geriye kalan çocuklarına bakmaya çalışır. Ardından oturduğu evin altında bulunan dükkanda hem demlediği çayı dağıtır, hem de çay ve şeker satar, haftanın bir gününde ise kestiği koyunları da pazarlarda satar. Sürme, çocukları ile birlikte bir yıl boyunca her hafta aksatmadan 5 oğlu ve eşinin görüşüne gider. Sürme, bir yandan çocuklarına bakabilmek için çalışırken, bir yandan da ülkeye barışı getirmek adına Barış Anneleri Meclisi’nde çalışmalarını yürütür. 2009’da eşi ve 5 oğlunun duruşması görülür. Ancak Sürme, mahkemeye gitmek yerine o gün, barış annelerinin de katıldığı ve Kürtlerin özgürlük taleplerini dile getirdiği bir basın açıklamasına katılır. Duruşmada Sürme’nin 3 oğlu tahliye edilir. Sürme, yine cezaevi yollarındadır. Eşi Takyeddin Sürme ve iki oğlu Bünyamin ve Ahmet Sürme hala cezaevindedir.
Okuma yazma öğrenir
Sürme, Türkçe bilmemesine rağmen, 3 aylık bir eğitim sonucunda okuma yazma öğrenir. Okuma-yazma öğrenme isteğindeki amacını ise “Görüşe giderken yanlış otobüslere binmemek” olarak açıklayan Sürme, Kurmanci ve Türkçe okumayı öğrenir. Sürme’nin tek hayali eşi ve tüm çocukları ile birlikte aynı çatı altında yaşamaktır. Bu pek de mümkün olmaz. Çocukları ya cezaevinde, ya da sürgündedir. Cezaevinden çıkan 3 oğlu siyasi nedenlerden dolayı yurt dışına çıkmak zorunda kalır. 6 yıl yurt dışında yaşarlar. Eşi ve iki oğlu cezaevinde olan Sürme’nin 6 yıl sonra bir oğlu daha tahliye edilir.
Tekrar Diyarbakır’a döner
Yaşadıkları sorunlardan kaynaklı İzmir’den 22 yıl sonra tekrardan doğduğu topraklara dönen Sürme, Diyarbakır’a dönüş için “Tekrar evimize döndük. İnsanın kendi yurdu gibisi yok. İzmir güzel olabilir. Ancak ben hiç sevmedim” diyor. Anne Sürme, burada daha sıkı sarılır mücadeleye, ilk işi Diyarbakır’daki Barış Anneleri ile bir araya gelmek olur. Küçük bir kaza sonucu ayağı kırılmasına rağmen, ayağında alçısı elinde bastonu ile hiçbir basın açıklamasını, eylem ve etkinliği kaçırmaz.
Bir oğlu daha tutuklandı
Sürme’nin 8 yıldır kayıp olan bir oğlu daha “örgüt üyeliğinden” Muğla’da tutuklanır. Muğla Cezaevi’nde 3 ay kalan oğlu, buradan da Tekirdağ Cezaevi’ne sürgün edilir. Sürme, eşi için Şakran oğlu için de Kırıklar Cezaevi’ne, diğer oğlu için de Tekirdağ Cezaevi’nin yolunu tutar.
Beyaz Tülbentli Anne
10 yıl gibi bir süre sonra Sürme’nin eşi İzmir Şakran Cezaevi’nden 2018’de tahliye edilir. Evde bir bayram havası yaşansa da Sürme’nin hala iki oğlu cezaevindedir. Sürme, DTK Eşbaşkanı Leyla Güven öncülüğünde başlayan ve tüm cezaevlerine yayılan açlık grevleri sonrası sokaklara çıkan annelerin içinde yer alır. Her gün Diyarbakır’da Koşuyolu Parkı’nda tutuklular için eşiyle birlikte parkta nöbet tutmaya başlar. Sürme, o günlere ilişkin “Tüm annelerle birlikte çocuklarımız için mücadele ettik. Mücadelemiz bir gün sonuç verecek” dedi.
Gözleme satıyor
7 ay önce yaşadıkları ekonomik sorunları biraz hafifletmek için gözleme yapıp satmaya başlayan Sürme, yaşının getirdiği bazı hastalıklara rağmen hala mücadelesini sürdürüyor. Sürme’nin 2’si tutuklu toplam 6 oğlu ve eşinin yargılanması devam ederken, haklarında “örgüt üyeliğinden” ceza isteniyor.
DİYARBAKIR