HDP, 6-7 Eylül pogromuyla yüzleşmesi gerektiğini belirterek “Yüzleşilmeyen bütün bu katliamlar ve suçlar, kendini tekrarlayarak halkların ortak geleceğini tehdit ediyor” dedi. HDP’li Gergerlioğlu ise Meclis’e kanun teklifi verdi
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), 6-7 Eylül olaylarının yıl dönümüne ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, 6-7 Eylül pogromu-katliamının üzerinden 65 yıl geçtiği hatırlatılarak, Rum ve Ermeniler başta olmak üzere, Hristiyan ve Musevi yurttaşların planlı ve sistematik bir saldırı dalgasına maruz kaldığı belirtildi.
‘Irkçı, savaşçı zihniyetten beslendi’
Militarist güçlerin yönlendirmesi, yalan ve kara propaganda ile harekete geçirilen grupların insanlık dışı saldırıları sonucu resmi verilere göre yalnızca İstanbul’da 73 kilise, 8 ayazma, 2 manastır, 3 bin 584’ü Rumlara ait olmak üzere 5 bin 538 ev ve işyeri yakılıp yıkılıp, talan edildiğinin hatırlatıldığı açıklamada, şu ifadeler yer aldı:
“Pogromda, birçok kişi katledilirken, dini önderler darp edildi, mezarlıklar tahrip edildi, on binlerce yurttaş baskılar ve can güvenliği tehdidi nedeniyle Türkiye’yi terk etmek zorunda kaldı. Yüzlerce kadın cinsel saldırıya uğradı; bu da kadınlara yönelik taciz, tecavüz saldırılarının tamamının aynı zamanda ırkçı, savaşçı zihniyetten beslendiğinin göstergesi oldu.”
‘Bir devlet politikası’
Saldırıların Seferberlik Taktik Kurulu, Kontrgerilla ve MİT’in öncülü olan Millî Emniyet Hizmeti tarafından planlanarak hayata geçirildiği belirtilen açıklamada, “Mustafa Kemal’in Selanik’teki evine bomba atılması provokasyonu ve bunun üzerine servis edilen yalan haberlerle, toplumsal linçin ve yağmanın bir devlet politikası olarak hayata geçirilişinin en utanç verici örneklerinden biri olarak hafızalarda yer edindi. Saldırı aynı zamanda toplumsal sorunları, ekonomik krizi gölgelemek için yönetenlerin her dönem nasıl ırkçılığı ve öteki düşmanlığını kullandığının da en çarpıcı göstergesidir” denildi.
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
“Saldırının üzerinden 65 yıl geçmesine rağmen Cumhuriyet tarihindeki her acı ve utanç verici saldırısında olduğu gibi saldırganlar korunup kollandı, katliamın üzeri örtüldü. Aksine saldırganlar terfi ettirilerek ödüllendirildi. Devlet 6-7 Eylül pogromuyla da yüzleşmedi, Rum ve Ermeniler başta olmak üzere Hristiyan ve Musevi vatandaşlardan özür dilenmedi ve zararlar hiçbir şekilde tazmin edilmedi. Bu katliamlarla yüzleşilmedi çünkü tekçi zihniyet halen varlığını koruyor, halen farklılıklara düşmanlık temel bir politika olarak iktidarların başvurduğu yöntemlerden biridir.
En son Sakarya’da Kürt tarım işçilerine yönelik linç saldırısında olduğu gibi iktidarlar hem bu düşmanlık iklimini besliyor hem de siyasal olarak bundan besleniyor. Yüzleşilmeyen bütün bu katliamlar ve suçlar bir süre kendini tekrarlayarak halkların ortak geleceğini tehdit ediyor.
Pogromda hayatını kaybeden Rum ve Ermeniler başta olmak üzere Hristiyan ve Musevi yurttaşları saygı ve hüzünle anıyor, bu karanlık zihniyeti bir kez daha lanetliyoruz.”
Kanun teklifi verildi
HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, 6-7 Eylül olaylarının yıl dönümünde, olaylarda hayatını kaybedenleri anma ve yas günü ilan edilmesi için kanun teklifi verdi
ANKARA