İklim değişimi nedeniyle tropik bölgelerde suların aşırı ısınması sonucu göç eden istilacı balıklar, Ege’ye ulaştı. Mersin’de ortaya çıkan balıklar şimdi Gökova’da
Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus’ta mercan kayalıklarında yaşayan zehirli aslan balığı daha önce Mersin kıyılarında ortaya çıkmıştı. Aslan balığı şimdi de Gökova Körfezi’nde görüldü. İklim değişikliğine bağlı nedenlerle Okyanuslardan Akdenize gelen zehirli aslan balığı, Gökova Ören açıklarında yuttaşlar yaptığı dalış sırasında 3 adet aslan balığı gördü. 30 yıldır dalış yaptığı bölgede ilk kez aslan balığı ile karşılaştığını belirten bir yurttaş, “Son derece tehlikeli olan bu türün denizlerimize gelmesi büyük bir tehlike arz ediyor. Ören açıklarında daldığım sırada çevremde 3 tane aslan balığı fark ettim ve birini emin olmak için avladım. Üç balıkta aynı bölgedeydi ve bir aslan balığı yavrularıyla birlikte tüm bölgeyi istila edebilir. Bu tür sürü halinde değil, birbirlerinden mesafeli ilerleyerek gittikleri bölgeyi istila ediyorlar” dedi.
Tehlikeye dikkat çekilmişti
Uluslararası Doğa Koruma Birliği (UICN) daha önce aslan balığı ile ilgili tehlikeye dikkat çekerek, zehirli dikenleri nedeniyle yırtıcı balıkları kendinden uzak tutan aslan balıklarının küçük balık kolonilerini yok eden saldırgan bir balık olduğunu ve Doğu Akdeniz’de hızla azalan balık stoklarının çoğalmayı sürdüren aslan balıkları ile daha da etkilenerek tamamen tükenebileceği açıklamasında bulunmuştu.
Zehirli balıklar arasında
Aslan balığı aynı zamanda akrep balığı ve hindi balığı olarak da biliniyor. Pektoral (Göğüs) yüzgeçlerinde bulunan zehirli dikenlere sahip olan bu balığın Süveyş Kanalı’ndan önce Akdeniz’e ardından da Ege bölgesine yayılımı ise hızla sürüyor. Aslan balığının yılda bulunduğu bölgeye 2 milyon civarı yumurta bıraktığı biliniyor. Aslan balıkları göz alıcı renkleri ve gösterişli yüzgeçleri ve kırmızı, esmer çizgileriyle deniz dibinin en renkli ve en tehlikeli canlısı olarak değerlendiriliyor.
EKOLOJİ SERVİSİ