DEM Parti Grup Başkanvekilleri 31 Mart seçimlerinde gerçekleşen usulsüzlüklerin araştırılması ve alınacak önlemlerin tespiti amacıyla Meclis Başkanlığı’na araştırma önergesi sundu
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli, seçime gölge düşüren, seçim güvenliğini ihlal eden, adil ve demokratik bir seçimin yapılmasına engel oluşturan şaibe ve usulsüzlüklerin araştırılması ve alınacak önlemlerin tespiti amacıyla Meclis Başkanlığı’na araştırma önergesi sundu.
31 Mart 2024 Pazar günü yapılan yerel seçimlerde birçok il ve ilçede usulsüz seçmen kaydırma, birden fazla sandıkta oy kullandırtma, kolluk gücü eliyle oy kullandırtmama, oy pusulalarının yakılması, olağanüstü sayıda geçersiz sayılan oyların tekrar sayılmasına ilişkin yapılan itirazların reddedilmesi, oy torbalarının YSK’ya ulaştırılmasının engellenmesi gibi çok sayıda usulsüzlük tespit edildiği belirtilen önergede, “Demokratik bir yönetimin temel unsuru olan seçimlerin halk iradesini tam anlamıyla yansıtılabilmesi için güvenli, şeffaf ve adil bir biçimde gerçekleşmesi gerekmektedir” vurgusu yapıldı.
54 bin usulsüz seçmen
31 Mart seçimlerinde açığa çıkan ihlal ve usulsüzlüklerin halk iradesinin tam anlamıyla tecelli etmesine de ciddi biçimde engel olduğuna dikkat çekilen önergede şu ifadelere yer verildi: “Seçim dönemi boyunca iktidar eliyle açığa çıkan sayısız hak ihlali ve usulsüzlük de seçimlerin meşruiyet zeminini sorgular hale getirmiştir. Kars Merkez’e 4030, Şırnak Merkez’e 8287, Siirt Merkez’e 6643, Hakkâri Çukurca’ya 3602, Ağrı Merkez’e 4607 usulsüz seçmen kaydırılmıştır. Sandık sonuçlarını doğrudan değiştirebilecek bu rakamlar partimizin tespit ettiği ve ilgili kurumlara itiraz gerçekleştirdiği sadece birkaç örnektir. Zira Partimiz 32 seçim bölgesinde toplam 54.060 usulsüz seçmen kaydını tespit etmiş ve bunlara itiraz etmiştir. Ancak 54.060 usulsüz seçmene yapılan itirazlarımızın sadece 222 seçmene ilişkin olanı ilçe seçim kurullarında kabul edilmiştir. 53.182 usulsüz seçmen kaydı için YSK’ya yaptığımız başvuruların tümü ret edilmiştir. Kabul edilen itirazlarımızın tamamına yakını sivil seçmenler oluştururken birçok il ve ilçede esas olarak sandık sonuçlarını değiştirebilecek nitelikte olan, hatta birçok seçim bölgesinde doğrudan değiştiren kolluk güçlerine ilişkin itirazlarımız kabul edilmemiştir. Örneğin Şırnak Tümgeneral Ömer Keçecigil İlkokulunda 5950 seçmen arasında tek bir sivil seçmen yoktur. Bu veri bile tek başına sandık sonuçlarına doğrudan müdahalenin göstergesidir.”
Seçimlerde en az 32 seçim bölgesinde 54 bini aşkın usulsüz seçmen kaydırılması tespit edildiği aktarılan önergede, “TBMM’nin bu müdahale ve hukuksuzluğu acilen gündemine alması gerekmektedir. Bu nedenle usulsüz seçmen kaydırılması başta olmak üzere seçim güvenliğini ihlal eden, adil ve demokratik bir seçimin yapılmasına engel oluşturan ihlal ve usulsüzlüklerin araştırılması ve alınacak önlemlerin tespiti amacıyla Meclis tarafından bir araştırma komisyonu kurulması elzemdir” denildi.
ANKARA