Ankara’da yüksek hızlı trenin başka bir trenle kafa kafaya çarpışması sonucu 9 kişi yaşamını yitirdi, 47 kişi yaralandı. Konuya dair gazetemize değerlendirmelerde bulunan BTS Başkanı Hasan Bektaş, kazanın sinyalizasyonun olmamasından kaynaklandığını ve göz göre göre meydana geldiğini söyledi.
Türkiye’de ihmal sonucu yaşanan tren kazalarına bir yenisi daha eklendi. Ankara’da yüksek hızlı tren (YHT) kazası meydana geldi. İki vagonun devrildiği kazada 3’ü makinist 9 kişi yaşamını yitirdi, 47 kişi de yaralandı. Kaza yerinde bulunan üst geçit de trenin üzerine çöktü. Kazada yaralanan çok sayıda yolcuya 112 Acil Servis, itfaiye ve UMKE ekipleri müdahalede bulundu. Yaralılar tren enkazından çıkarılarak hastanelere sevk edildi. 47 yaralıdan 3’ünün durumun ağır olduğunu öğrenildi. Ankara valiliği kaza sırasında trende bulunan yolcu sayısını 206 olarak açıkladı. Kaza sonrası Ankara’da tüm tren seferlerinin iptal edildiği açıklayan Valilik bilet alan yolcuların bilet paralarının iade edildiğini söyledi. Muhalefet kaza nedeniyle iktidarı sorumlu tutarken, AKP ise”Alelacele hayata geçirilmiş bir tren değildir” açıklamasıyla kendini savundu.
Bitmeden işletmeye açıldı
Kazanın nedeni ilişkin gazetemize konuşan Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Genel Başkanı Hasan Bektaş, kazanın tren hattından sinyalizasyonun olmamasından dolayı meydana geldiğini söyledi. Kaza hattının iki yıl önce bakıma alındığını belirten Bektaş, “Bakım yapıldı ama sinyalizasyon sistemi tam bitmeden yani yol tam açılmadan işletmeye açıldı. Bir yandan banliyö treni çalışıyor, bir yandan hızlı tren çalışıyor, yani bu kaza göz göre göre geldi” dedi. Tren hattından iletişimin ilkel şartlarda yapıldığını ifade eden Bektaş, “Sinyal sistemi çalışmadığı için buradaki trafik telsizle yapılıyor. Telsizle yapıldığı zamanda yanlış anlaşılmalar olabiliyor. Asıl nedeni buradaki sinyalizasyon sistemin olamaması ve açılmamasından dolayı, trafik işletmesinin ilkel şartlarda yapılmasında dolayı meydana gelmesi” diye konuştu.
6 dakika sonra kaza yaptı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan yaptığı açıklamada, “Saat 06.30’da hareket eden trenin, 06.36 sularında yol kontrolünden dönen lokomotifle kafa kafaya çarpışmasıyla elim kaza meydana geldi” dedi. Konuya ilişkin Ankara Valiliği’nden yapılan açıklamada ise, “Yüksek Hızlı Tren banliyö treniyle çarpıştı” denildi. Kazayı yaşayan yolculardan biri olay anına ilişkin “06.30 Konya trenine binmiştim. Tren daha hızlanmamıştı. Birden büyük bir sarsıntı yaşadık. 6. vagonda trenin raydan çıktığını fark ettik. Kapılar tamamen kilitlenmişti. Diğer vagona geçemedik. Birinci ve ikinci vagonların koparak ters döndüğünü, üzerine üst geçidin çöktüğünü gördük” dedi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, başkentte meydana gelen Yüksek Hızlı Tren (YHT) kazasıyla ilgili soruşturma başlattı. Başsavcılıktan yapılan açıklamada, “Ankara-Konya seferini yapan YHT’nin Yenimahalle’deki Marşandiz istasyonunda yapmış olduğu kaza ile ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımızca soruşturma başlatılmıştır” denildi. Kazaya sebebiyet verdiği gerekçesiyle 3 Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) çalışan gözaltına alındı.
Lokomotifi suçladı
Kazaya ilişkin açıklama yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Ankara Valiliği’nin yüksek hızlı trenin banliyö trenine çarpması sonucu gerçekleştiği yönündeki açıklamasını yalanladı. Bakanlık, kazanın yüksek hızlı trenin kontrol lokomotifine çarpmasıyla meydana geldiğini belirterek, “Lokomotifin orada olmaması gerekiyordu” dedi. Öte yandan, TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın’ın geçen hafta yaptığı açıklamada “Hızlı tren hatlarımızın tamamı 24 saat kameralarla kontrol ediliyor. Buralar merkezden kontrol edildiği gibi hat boyu da görevli personellerimiz var” savunması yapmıştı.
Aynı anda yönlendirildiler
Ankara’daki Yüksek Hızlı Tren kazasında olay yerinde bulunan BBC Türkçe Muhabiri Fundanur Öztürk’e konuşan ve ismini vermek istemeyen makinist, kazanın iki trenin aynı yöne yönlendirilmesi sonucu yaşandığını söyledi.
Binlerce görevli yerine 39 kişi çalışıyor!
TMOOB’a bağlı Makina Mühendisleri Odası (MMO) 22 Temmuz 2004 tarihinde 41 kişinin ölümü, 81 kişininse yaralanmasına yol açan Pamukova yüksek hızlı tren kazasının yıl dönümünde demiryolu politikalarındaki sorunlara ilişkin 20 Temmuz 2018 tarihinde bir basın açıklaması yapmıştı. Açıklamada, “Toplu ölümlere de yol açan “kazaların” çoğu, altyapı eksikleri, bakım-onarım, yenileme çalışmalarının yetersizliği” denilmişti. 162 yıllık demiryolu kazanımlarının tasfiye edildiği belirtilen açıklamada, “TCDD parçalanarak şirketleştirilmiş, mühendislik hizmetleri ve kriterleri kısıtlanmış, altyapı ile bakım, sinyalizasyon, elektrifikasyon yatırımları ihmal edilmiş, bakım atölyeleri kapatılarak azaltılmış, TCDD’nin taşınmazları ve limanları satılmaya başlanmış, çalışanlar güvencesiz çalışma biçimlerine tabi kılınmış, 2000 yılında 47 bin 212 olan çalışan sayısı 2017 sonunda 17 bin 747’ye düşmüş, binlerce yol ve geçit bakım görevlisinin çalışması gereken hatlarda bakım görevlisi sayısı 39’a düşmüştür” denilmişti.
Başsağlığı dilemeyin istifa edin
Daha önce Çorlu’daki tren kazasında 9 yaşındaki çocuğu Arda Oğuz Sel ile eşi Hakan Sel’i kaybeden Mısra Öz Sel, Ankara’daki hızlı tren kazası ile ilgili sosyal medya hesabından yöneticilere tepki gösterdi. Anne Sel, “Artık ölen vatandaşlarınıza Allah’tan rahmet dilemeyin! 5 aydır “başka can yanmasın” diye kendimizi paraladık! Kapatın yönetemediğiniz kurumları! İstifa edin! Binmeyin şu trenlere! Yönetemiyorlar! Şimdi suçlu kim!?” ifadelerini kullandı. Sel, Twitter’da TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın tarafından engellenmişti. Apaydın, şimde de twitter hesabını korumaya aldı.
Çorlu’da ihmal raporlaştırılmıştı
8 Temmuz’da Tekirdağ Çorlu’da meydana gelen 25 kişinin öldüğü, 340 kişinin de yaralandığı tren kazasıyla ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda, ihmal olduğu belgelenmişti. Bilirkişi raporunda, ‘kazanın meydana gelmesinde asıl kusurlu’ bulunan 4 kişi, mahkeme tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Aynı zamanda, ‘Çorlu tren kazası araştırılsın’ önergesi Meclis’te kabul edilmemişti. Çocuğunu ve eşini kaybeden ve hukuk mücadelesinde ısrar eden Mısra Öz Sel, “Ama burada ihmalin olduğu açıkça ortada. O yüzden, adalet doğru şekilde işlerse, geçmişteki diğer olaylara da da örnek olabilir bu tren cinayeti” diye konuşmuştu.
Sivas’ta da sinyalizasyon denilmişti!
Geçtiğimiz ay Sivas’ta yolcu treninin yük treni ile kafa kafaya çarpışması sonucu 15 kişi yaralanmıştı. Yine yolcu treni ile yük trenin kafa kafaya çarpışması sinyalizasyon hatası olarak tanımlanmıştı.
AKP ile cinayetler arttı
Kazaya ilişkin sosyal medya üzerinden tepki gösteren Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Barış Atay “1945’ten 2002’ye 14, 2002’den bugüne 8 tren kazası. 2004 yılıydı. Gazeteler o zamanlar haber yapabiliyordu. Kamuoyu baskısı oluşuyordu. Ona rağmen kimse hesap vermedi. Pamukova faciasının Ulaştırma Bakanı, şimdi Meclis Başkanı. Birkaç ay içinde 2. facia. Ve yine hesap veren yok!” ifadelerini kullandı.
AKP döneminin bilançosu
11 Ağustos 2004-Kocaeli’de 2 tren çarpıştı, 8 kişi öldü, 88 kişi yaralandı.
22 Temmuz 2004’te Pamukovada, 41 kişi öldü, 81 kişi yaralandı.
27 Ocak 2008-Kütahya’daki tren kazasında 9 kişi öldü, 37 kişi yaralandı.
6 Temmuz 2015-Sivas’ta 2 yük treni çarpıştı, bir makinist öldü, bir makinist ise yaralandı.
6 Mayıs 2017-Ankara-Kırıkkale’de tren vagonu devrildi, bir işçi yaşamını yitirdi, 3 işçi de yaralandı.
4 Ağustos 2017-Elazığ’da yük treni devrildi, makinist ve yardımcı makinist hayatını kaybetti.
8 Temmuz 2017’de Çorlu tren kazasında 25 kişi öldü 340 kişi yaralandı.
Geçtiğimi kasım ayında Sivas’ta tren kazasında 15 kişi yaralandı.
HABER MERKEZİ