Silvan Baraj Projesi’nin bu yılın sonunda bitmesi bekleniyor. Evleri sular altında kalacak olan Kanikanlı kadınlar, köylerinin 90’larda da yakıldığını hatırlatarak, barajla ikinci kez göçe zorlandıklarını söyledi
Türkiye’nin en büyük 2. sulama projesi olarak adlandırılan Silvan Baraj Projesi’nin yapımı bu yılın sonunda bitecek. 8 baraj ve 23 sulama tesisinden oluşan projenin faaliyete geçmesi ile birlikte bölgede Silvan, Lice ve Kulp arasında bulunan 50’den fazla köy ve tarım arazisi sular altında kalacak.
Yapımının bitmesiyle birlikte faaliyete geçmesi beklenen baraj için evlerini terk etmeleri için yapılan para teklifini kabul etmeyen köylüler, NuJINHA’dan Medine Mamedoğlu’na, barajın hem anılarını hem de evlerini sular altında bırakacağını söyledi.
Bir bölge yok olacak
Barajın faaliyete geçmesi ile sular altında kalacak büyük bir bölgede yer alan Kulp’a bağlı Kanikan (İnkaya) köyündeki kadınlar köylerinin yarısının sular altında kalacağını, barajın sanıldığı gibi bölge halkına iyilik ve güzellik getirmeyeceğini vurguladı.
90’larda da evler yakılmıştı
Köy sakinlerinden Raife Gülsüm, barajla birlikte iki kere yerlerinden göç ettirilmeye zorlandıklarına dikkat çekti. 90’larda yaşanan köy boşaltmaları nedeniyle köylerinin yakıldığını ve yıllarca köylerinden ayrı kaldıklarını söyleyen Gülsüm, yıllar sonra gelip kendi elleri ile yaptığı evin bu sefer de baraj altında kalacağını söyledi.
‘Bu baraj felaket getirecek’
90’lardan sonra yaşadığı sürgünü yeniden yaşamak istemediğini vurgulayan Gülsüm, “Biz buraya baraj yapılmasını istemiyoruz. Barajla evlerimiz topraklarımız sular altında kalacak. Yolumuz ikiye bölünecek. Biz bir yerde akrabalarımız bir yerde kalacak. Bu baraj bize hayır değil sadece felaket getirecek. Yıllarca oda oda yaptığım evim elimden gidecek” sözlerini kullandı.
Parayla toprağını ver diyorlar
Baraj yüzünden evini ve toprağını terk etmek istemediğini ifade eden Raife Gülsüm, “Bize para teklif ediyorlar ama hangi para bize çocukluğumuzu, mezarlarımızı verecek? Burası benim atalarımın, ailemin doğduğu, öldüğü yer. Biz buradan çıkmak istemiyoruz. Bu barajı sadece biz değil kimse istemiyor” diyerek göç politikasına tepki gösterdi. İSTANBUL
Baraj çıkarı olanlar için yapılıyor
Kadınlardan Xerifşah Gülsüm ise yapımı devam eden baraja dair şunları söyledi: “Köyümüzü bir kere terk ettik, yaşamadığımız şey kalmadı. Bir türlü rahat yüzü görmedik. Şimdi baraj gelse hem köyümüz hem topraklarımız hem bahçelerimiz hepsi toprak altında kalacak. Hayvanlarımızın da insanların da gidiş geliş yolu kapanacak. 20 yılda inşa ettiğimiz evimiz elimizden gidecek. Bu baraj çıkarları olan insanlar dışında kimseye iyilik getirmeyecek. Biz bölge halkı olarak bu barajı desteklemiyor ve istemiyoruz.”
Arnavutköy’de dere suyu siyahlaştı
Arnavutköy Hadımköy Caddesi kenarında bulunan derenin suyu henüz bilinmeyen bir nedenle zaman zaman siyahlaşmaya başladı. Derenin bir kısmının tarım arazilerinin ortasından geçtiği belirtilirken, koyu renk akan dere havadan da görüntülendi.
İhlas Haber Ajansı’ndan (İHA) Batuhan Toprak’ın haberine göre; yurttaşları tedirgin eden görüntünün nedenleri araştırılıyor. Dere kenarında bulunan arazide tarım ürünleri yetiştiren Mutlu Aslanhan, “Ben 7-8 yıldır burada yaşıyorum. Son bir veya iki aydır dere siyah akmaya başladı. Mahsuller yetişmiyor ve hayvanlar zehirlenebiliyor. Belediye görevlileri geldi ne çıkacak bilmiyorum” dedi.