5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’ne ilişkin konuşan Eğitim-Sen Genel Sekreteri Aysun Oral, siyasi kadrolaşma nedeniyle eşitsizliğe ve ayrımcılığa maruz kaldıklarını söyledi. Oral “Biat etmiyorsanız, makbul değilseniz güvenlik soruşturmalarından geçemiyorsunuz” dedi.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO ve ILO tarafından 5 Ekim 1994 yılında ilan edilen Dünya Öğretmenler Günü, Türkiye’de artan sorunlarla karşılanıyor.
100 binin üzerinde öğretmen açığı var
KESK’e bağlı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) verilerine göre, 438 bin öğretmenin ataması yapılmadı. Bu sayıya Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Öğretmen Strateji Belgesi’ndeki eğitim ve eğitim fakültelerinde okuyan 228 bin 279 rakamına, fen, edebiyat, insan ve toplum bilimleri ve ilahiyat fakültelerinde okuyan öğrenciler de dâhil edildiğinde öğretmen olmayı bekleyen 653 bin 899 lisans öğrencisi daha bulunuyor. Öğretmenlik alanlarına kaynak teşkil eden diğer programlar ve pedagojik formasyon kurslarına devam eden mezun öğrenciler de dikkate alındığında öğretmen olarak atanmayı amaçlayanların sayısı bir milyonu aşıyor. MEB’in yaptığı son açıklamada 100 binin üzerinde öğretmen açığı bulunuyor. 100 binden fazla öğretmen açığının olmasına rağmen MEB, 2018 yılında 20 bin öğretmen ataması yapacak.
Öğretmenlerin iş güvencesi tehdit altında’
MEB hazırladığı, “Öğretmen Performans Değerlendirme” yönetmeliğine göre, öğretmenler 4 yılda bir yapılacak merkezi sınava girecek ve mesleki açıdan yeterli olup olmadıkları ölçülecek. Öğretmenlere verilen performans puanının yüzde 25’ini okul müdürü, yüzde 15’ini veliler, yüzde 15’ini öğrenciler, yüzde 20’sini zümre öğretmenleri, yüzde 15’ini okuldaki diğer öğretmenler ve yüzde 10’unu kendilerine verecekleri puanlar oluşturacak. Zorunlu performansın beraberinde rekabeti getirerek eğitimin kalitesizleşmesinin önünü açmasının yanı sıra, öğretmenlerin iş güvencesinin sürekli tehdit altında olmasına neden olacak bir uygulama.
‘Ekonomik ve sendikal hakları tırpanlanıyor’
Eğitim Sen Genel Sekreteri Aysun Oral, 5 Ekim Dünya Öğretmenler’e ilişkin Mezopotamya Ajansı’ndan Diren Yurtsever’e konuştu. AKP hükümetleri dönemince öğretmenlik mesleği adım adım niteliksizleştirildiğini ifade eden Oral, “Ciddi ihraçlarla, sürgünlerle, soruşturmalarla, hiçleştiren yaklaşımlarla öğretmenlik mesleği hamasi nutuklarla itibarsızlaştırılıyor. Türkiye’de düşük ücretlerle çalışıyoruz, iş güvencesi kaygısını yaşıyoruz, siyaseten atanan okul yöneticilerinin baskısına maruz kalıyor öğretmenler, yetersiz donanım ve teknik destek ve alt yapı ile ilgili mesleklerini yapmak konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Hem bilimsel olmayan öğretim programlarını uygulamak zorunda kalan öğretmenler hem de eğitim politikalarının içerisinde söz ve karar sahibi olamamaları bu tür talepleri zorunlu kalıyor. Asıl mesleği dışındaki başka işlere zorunlu kılınıyor öğretmenler. Siyasi kadrolaşma nedeniyle eşitsizliğe ve ayrımcılığa maruz kalıyorlar. Mülakat sistemiyle liyakat dışı uygulamalara maruz kalıyorlar. Ekonomik ve sendikal hakları tırpanlanıyor” dedi.
‘AKP’ye yakın olmayanın ataması yapılmıyor’
Öğretmenlerin yaşadıkları sorunlar arasında güvenlik soruşturması geldiğini hatırlatan Oral, şunları dile getirdi: “Örneğin ideolojik olarak AKP’ye yakın olmayan, biat etmeyen göreve getirmemeye yönelik uygulamalar özelikle 15 Temmuz darbe girişiminden sonra belirgin bir şekilde ortaya çıktı. OHAL’den beri 40 bine yakın yüksek öğretimde dahil olmak üzere eğitim emekçisi fişleme, müdür kanaati, sosyal medya paylaşımları, sendika üyeliği gibi normal koşullarda asla suç olmayan gerekçelerle idari makamın yürüttüğü kovuşturmalarla görevden alındılar. Biat etmiyorsanız, makbul değilseniz güvenlik soruşturmalarından geçemiyorsunuz.”