Ünlü Kürt sanatçı Hesen Zîrek’in vefatının üzerinden 48 yıl geçti. Hayatı zorluklar içinde geçen Zîrek, yıllarca Kürt halkının acılarını şarkılarıyla dile getirdi ve eserleriyle hala birçok sanatçıya ilham kayağı
Hesen Zîrek 29 Kasım 1921’de dünyaya geldi. Bazı kaynaklara göre, Zîrek’ Rojhilat’ın Seqiz ve Bokan kentleri arasındaki Hermêle köyünde doğdu, bazılarına göre ise Rojhilat’in Mukriyana kentinde doğdu.
Yaşamı yoksulluk ve zorluklarla geçen sanatçı Hesen Zîrek, 51 yıllık yaşamına birçok şarkı sığdırdı ve bu şarkıları Irak ve İran’daki radyolarda kaydedildi. Zîrek, ilk şarkısını 1953’te Bağdat Radyosu’nda kaydetti ve böylelikle sesi sınırları aştı. Bağdat’ta 70 Kürtçe şarkı topladı ve şarkıları her yere yayıldı, dinlendi.
1958’den sonra Hesen Zîrek, bir daha İran’a döndü ve Tahran Radyosu’na giderek Kürtçe bölümünde şarkılar kaydetti. Tahran Radyosu’nda 39 şarkı kaydeden Zîrek, daha sonra 1962 yılında Kirmanşan Radyosu ile ilişki geliştirdi ve orada da 83 şarkı kaydetti. Zîrek, en güzel eserlerini 2 yıl içinde Kirmanşan orkestrasında Mamoste Mucteba Mîrzade’nin yardımı ile kaydetti.
Birçok sanatçıya ilham kaynağı oldu
Hesen Zîrek, birçok köy, kasaba ve şehir dolaştı ve buralarda Kürt halkının çektiği acılara tanık oldu. Tanık olduğu her acıyı, Kürdistan’ın doğasını, Kürtlerin ulusal değerlerini şarkılarında dile getirdi. Zîrek’in, şarkılarındaki bir diğer özelliği ise Kürtçe’nin orijinalliğini korumuş olması.
Heser Zîrek’in okuma yazması olmamasına rağmen, şarkı ve şiirlerinin çoğu onundur ve hepsini ezberlemiştir, müziği de kendisine aittir. Bu da Hesen Zîrek’i farklı kılan bir diğer özelliğidir. Zîrek, şarkıları ile birçok sanatçıya da ilham kaynağı olmuştur.
Newroz marşını besteledi
Hesen Zîrek, ömrü boyunca bin 500 şarkı, derledi ve kaydetti. Nalî, Wefayî, Seyîd Kamil, Îmamî, Kurdî, Pîremêrd, Hêmin, Tahir Beg Caf gibi birçok şairin şiirlerini derledi ve şarkı yaptı.
Hemen hemen bütün Kürtler tarafından bilinen “Newroz” marşı Zîrek’in, Pîremêrd’in şiirinden marş haline getirdiği en önemli eserlerindendir.
11 yaşında babasını kaybeden, Zîrek, 1958’de, Medya Zendî ile evlenir ve Arezû ve Sakar isimli 2 çocuğu olur. Zîrek 1971’de kansere yakalanır ve 26 Haziran 1972’de yaşamını yitirir. Zîrek’in cenazesi vasiyeti üzerine Rojhilat’taki Urmiye’ye bağlı Bokan kentinde defnedilir.
Ölümün üzerinden 48 yıl geçmesine rağmen Kürt halkının yüreğinde hala canlı olan Zîrek, birçok sanatçının hala ilham kaynağı.
Kaynak: RojNews