Mutlak korunması gereken Amazon ormanları katliama uğruyor. Kolombiya barış sonrası FARC’ın boşalttığı alanlarda ağaç katliamı yaşanırken, Brezilya’da aşırı sağcı iktidarda gözünü Amazonlar’a dikmiş durumda
Amazon Ormanları ve içinde barındırdığı biyoçeşitlilik büyük tehdit altında bulunuyor. Bu tehditlerden biri de Brezilya’daki devlet başkanlığı seçimlerini alan aşırı sağcı lider Jair Bolsonaro. Bolsonaro, çevre ve tarım bakanlıklarını tek bir kurum altında toplayacak olması, ekolojistlerin tepkisini ortaya çıkardı. Ekolojistler, iki bakanlığın tek bir çatı altında toplanmasının ciddi sonuçları olacağı konusunda uyarıda bulunarak, “Bir bakanlık tarım sektöründen sorumlu iken diğer bakanlığın aynı sektörün çevreye zarar vermemesi konusunda hareket etmesi böylelikle engellenecek” diyorlar. Eski Çevre Bakanı Marina Silva, bu kararın ‘üçlü bir felakete’ yol açacağını ve “Çevrenin korunmasının hiçbir değerinin olmadığı trajik bir döneme giriyoruz. Bu karar, halkın Brezilya’nın tarım sektörünün ormanların yok edilmesi sayesinde yaşadığına inanması sağlanacak” dedi.
Aynı Türkiye gibi
Bolsonaro daha önce yaptığı açıklamalarında bakanlıkların birleştirilmesi fikrine sahip çıkmış, ancak gelen tepkiler üzerine kampanyasının son günlerinde bu konuyu müzakere edebileceğini belirtmişti. Türkiye’de orman ve tarım bakanlıklarının birleştirilmesi ormanlık alanları yok edecek bir girişim olarak nitelenmişti. Bolsonaro aynı zamanda 2015’te imzalanan Paris İklim Anlaşması’ndan da çekilebileceklerini duyurmuştu. Bu anlaşmanın Brezilya’nın Amazon ormanları üzerindeki hakimiyetini tehdit ettiğini söylemişti. Amazon, dünyanın en büyük tropik yağmur ormanlarına ev sahipliği yapıyor. Halen bilim dünyası tarafından keşfedilmeyi bekleyen bitki ve hayvan çeşitliliğine sahip. Brezilya’da son yıllarda çevrenin korunması ve ekonomik kalkınma arasında bir mücadele var. 2018 başında yüksek mahkeme, ormanları yasa dışı bir şekilde yok etmeye yol açacak yasa değişikliğine onay vermişti.
Barış Amazonlar’a yaramadı
Kolombiya’da yarım yüzyıllık çatışmalı dönemle birlikte gerçekleşen Barış Anlaşması, Amazon Yağmur Ormanları’nın yağmalanmasının önünü açtı. FARC askerleri silahsızlandıktan sonra, büyük çiftlikler için yollar açıldı ve koka gibi uyuşturucu ekim alanları büyüdü. FRAC’ın silahsızlaştırılmasından dolayı ortaya çıkan boşluk büyük toprak sahiplerine yararken, ekolojik açıdan önemli bir bölge olan Amazon Yağmur Ormanları’nın yok olma riski arttı. FARC’ın ana kurucuları, Kolombiya’da eşitsizliğe karşı savaşmak için bir araya gelen küçük çiftçiler ve toprak işçilerinden oluşuyordu. Yağmur Ormanları FARC gerillaları tarafından kontrol edildiği için doğa yağması yapılamıyordu. Amazon Yağmur Ormanları çok büyük ve çok önemli ekosistemleri barındırıyor. Ayrıca içinde üç milli park bulunurken, aynı zamanda 22 milyon yıllık binlerce ender ve egzotik türe ev sahipliği yapıyor. Resmi Kolombiyalı kaynaklar, barış sonrası 2017 yılında, her saat 35 futbol sahası eşdeğeri olan 219,973 hektarlık alanın kaybedildiğini belirtiyor.
EKOLOJİ SERVİSİ