Amed Şehir Tiyatrosu tarafından ‘Bi hebûna xwe, bi xwebûna xwe’ şiarıyla 9.’su düzenlenen Amed Tiyatro Festivali sona erdi. Amed Şehir Tiyatrosu oyuncusu Berfin Emektar, ‘Kurdistan’ın dört parçasından katılım sağlandı. Bu açıdan ‘kendin olma ve bir olma’ durumu söz konusuydu’ dedi
Amed Şehir Tiyatrosu tarafından “Bi hebûna xwe, bi xwebûna xwe” şiarıyla 9.’ su düzenlenen Amed Tiyatro Festivali 27 Nisan’da sona erdi. 10 gün süren ve festival boyunca 14 Kürtçe ve 4 Türkçe tiyatro oyununun sahnelendiği festivalin açılışı, Yeni Sahne ve Şermola tiyatro gruplarının oyunlarıyla yapıldı. Festival boyunca Kürtçe’ye dair 6 seminer düzenlendi. Festival sürecini ve festivalin nasıl karşılık bulduğunu değerlendiren Amed Şehir Tiyatrosu oyuncusu Berfin Emektar, her yıl tiyatroseverler ile buluşmaya devam edeceklerini bildirdi.
‘Kürtçe ile yapılan her şey önemli’
Kürtçe tiyatronun önemine dikkat çeken Emektar, Kürtçe’nin sadece tiyatroda değil, her alanda önemli olduğunu belirterek, “Kürt dili asimile olarak yok olmaya yüz tutuyor. Kürt dili resmiyette olmasa da yasak bir dil, eğitim dili değil, kamuoyuna açık bir dil değil. Bu yüzden Kürtçe ile yapılan her şey önemli. Sadece tiyatro açısından değil sanatta, kültürde olduğu gibi her alanda önemli bir yerde duruyor. Asimilasyon karşısındaki direnişi açısından da önemli bir yerde durduğu için Kürt tiyatrosu çok önemli” sözlerine yer verdi.
‘Halk değer veriyor
Oyunlarının ve seminerlerinin dolu dolu geçtiğini belirten Emektar, bu yılki festivalde Kurdistan’ın dört parçasından Kürtleri ve diğer halkları bir araya getirmeyi amaçladıklarını kaydederek, “Halk festivale çok büyük bir değer veriyor. İzleyiciler oyunları izledikten sonra eleştiri ve yorum yapıyor. Bu bize keyif veriyor. Biz oyunlarımızın daha çok kişiye ulaşmasını amaçlıyoruz. Amacımıza ulaştığımızı umuyorum. Her festivalin bir amacı var ve ortaya temel bir fikir konuluyor. Bu festivalin temelinde ise şiarından da anlaşıldığı gibi, varlığımıza dikkat çekiliyor. Festivalde Kürtçe sevgisi vardı.18 grup festivale katıldı. 14’ü Kürt, 4’ü ise Türk gruplardan oluşuyordu. 24’e yakın oyun oynandı, aynı zamanda 6 seminer yapıldı. Kurdistan şu an 4 parça ama bu 4 dört parçadan da katılım sağlandı. Bu açıdan ‘kendin olma ve bir olma’ durumu söz konusuydu” dedi.
‘Amacımız yerini buldu’
Emektar, Kurdistan’ın 4 farklı bölgesinden Kürtlerin bir araya gelmesini sağlama amaçlarını şu sözlerle belirtti:
“Amacımız, birbirini tanıma ve aramıza giren sınırların ortadan kaldırılmasını sağlamaktı ve tiyatrolarımızı birbirimize izletebilmekti. Amacımız yerini buldu diyebilirim. Her yıl aynı şekilde izleyicilerimizin karşısına çıkmaya devam edeceğiz. Son olarak herkes gelip izlesin, kendi dilinde olan tiyatroya sahip çıksın. Beraber eleştiriler, yorumlar yapalım.”
Haber: Gülistan Gülmüş/JINNEWS