Dünya üzerinde birçok çocuk ya savaş ortasında ya da açlık sınırında yaşamını sürdürmektedir. Bu koşulları ortadan kaldırmak ve onlara daha iyi bir yaşam sağlamak amacıyla hazırlanan Çocuk Hakları Sözleşmesi, 191 ülke tarafından kabul edilmiştir. Sözleşmeyi kabul eden ülkelerin arasında bulunan Almanya’da yoksul çocuk sayısında ciddi oranda artış yaşanırken, çocukların temel ihtiyaçları dahil karşılamakta eksik kalıyor. Almanya’da yoksul çocukların sayısının tahmin edilenden çok daha yüksek olduğunu açıklayan Alman Çocukları Koruma Birliği, ülkede 4 milyon 400 bin çocuğun yoksul olduğunu duyurdu. DW’nin geçtiği habere göre, Alman devletin sadece üç milyon çocuğa yoksul olmaları sebebiyle mali yardımda bulunduğunu açıklayan Organizasyon, düşük ya da yetersiz gelir nedeniyle devletten yardım alma hakkına sahip birçok ailenin ise bu haklarından yararlanamadığına dikkat çekti. Organizasyon söz konusu ailelerin çocuklarının ihtiyaçlarını karşılayamadığını, dolayısıyla bu çocukların da yoksul olduğunu ifade etti.
İhtiyaçlar karşılanmıyor
Organizasyon, bir milyon 400 bin çocuğun resmi olarak bu çocukları yoksul görünmediğini, oysa uygulamada birçok ihtiyaçlarının karşılanmadığını, ailelerinse bürokratik engelleri aşamamaları ya da bürokrasiden çekinmeleri sebebiyle yardım talebinde bulunmadığını kaydetti. Çocukların ihtiyaçlarının giderilmesi ve temel güvenliklerinin sağlanması gerektiği vurgulayan Alman Çocukları Koruma Birliği, Alman hükümetinden yapılacak reformlarla çocuklar arasındaki yoksulluk sorununun üzerine gitmesini istedi.
61 bin çocuk ‘koruma’
Öte yandan Almanya’da geçen yıl gençlik daireleri 61 bin çocuk ya da genci koruma altına alarak ailelerinden uzaklaştırdı. Wiesbaden’daki Federal İstatistik Dairesi’nin verilerine göre, geçen yıl ailelerinden alınan çocukların üçte biri, yani 20 bin 300’ü 14 yaşın altındaydı. Küçük çocukların yanı sıra 14 ila 18 yaşındaki 41 bin genç de koruma altına alındı. Bu gençlerin yarısından fazlasını (yüzde 51) aileleri olmaksızın Almanya’ya gelen mülteci çocuklar oluşturuyor.
Sağlıklı yaşam en doğal hakları
Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne imza atmayan ülkelerde çocukların özel olarak korunması hukuken anayasal olarak koruma altına almakla mükelleftir. Çünkü çocuklar bedensel, zihinsel yönden en güçsüz kesimdir. Taraf ülkeler bu sözleşmeyi hazırlarken çocuğun kişiliğinin tam ve uyumlu olarak gelişebilmesi için birey olduğunu kabul ederek mutluluk, sevgi, hoşgörülü, anlayışlı yetişmesinin gerekliliğini kabul etmişlerdir. Ayrıca çocuğun toplumda bireysel bir yaşantı sürdürebilmesi için her yönüyle hazırlanmasının ve özellikle barış, değerbilirlik, hoşgörü, özgürlük, eşitlik ve dayanışma ruhuyla yetiştirilmesinin gerekliliğini savunmuşlardır.
BERLİN