İstanbul 3’üncü Havalimanı’nda çalışan işçiler çalışma koşullarının iyileştirilmesi, iş cinayetlerinin son bulması için önceki gün eylem başlattı. Eylem başlatan inşaat işçilerinin kaldıkları işçi koğuşlarına sabaha karşı jandarma, özel harekat ve polis tarafından baskın gerçekleştirilerek 600’e yakın kişi gözaltına alınmıştı. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Dev Yapı-İş gözaltına alınan işçilerden 160’ının serbest bırakıldığını geriye kalan işçilerden haber alınamadığını söyledi.
Yapımı devam eden 3. Havalimanı’nda kötü çalışma koşulları nedeniyle önceki gün eylem başlattı. İnşaat işçilerinin kaldıkları işçi koğuşlarına sabaha karşı jandarma, özel harekat ve polis tarafından baskın gerçekleştirildi. Kapıların kırılarak girildiği belirtilen koğuşlardan aralarında İnşaat-İş yöneticilerinin de bulunduğu 600’e yakın işçi gözaltına alındı. Dün sabah saatlerinden bu yana gözaltındaki işçilerle görüşmek için üç karakola giden avukatların görüşme talebi reddedildi. Avukatlara, “Valiliğin emri var sizi içeriye alamayız” denildi. Akşam saatlerinde bir kez daha askeri yetkililerle görüşme yapan avukatlara, “Valiliğin emri var. Vekilleri dahi içeri alamıyoruz” denilerek işçilerle görüşme yapmaları engellendi. Görüşmenin engellenmesine rağmen avukatlara gözaltılara ilişkin kısıtlılık kararı da tebliğ edilmedi. Duruma ilişkin tutanak tutan avukatların her üç karakol önünde bekleyişi devam ediyor. Yaklaşık yarım saat önce içerisinde gözaltına alınan ve elleri kelepçeli olan bir grubun bulunduğu midibüs daha Arnavutköy İlçe Jandarma Komutanlığı’na getirildi.
‘İşçilere yemek verilmiyor’
Bunun yanında işçilere gözaltına alındıktan bu yana yemek verilmediği, dışarıdan getirilen yemeklerinde kabul edilmediği belirtildi. Arnavutköy İlçe Jandarma Komutanlığı’ndan sık sık “Yemek, yemek” sesleri yükseliyor. Avukatların görüşme yaptığı sırada, karakolların önüne 3. Havalimanı şantiyesine ait otobüsler getirildi. Otobüslerin niçin karakolların önüne getirildiği öğrenilemedi. Eyüp İlçe Jandarma Karakolu’ndaki askerlerin avukatlara, “İşçilerin ifadeleri alınmadan serbest bırakılacak” denildi.
TTB, DİSK, KESK, TMMOB’dan ortak açıklama
Konuya ilişkin ortak açıklama yapan Türk Tabipler Birliği (TTB), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) işçilerin, gözaltına alınmasını protesto etti.
Kurumlar tarafından ortak yapılan açıklamada, işçilerin taleplerinin kabul edilerek serbest bırakılmaları istendi. Açıklamada, iş cinayetlerine ve insanlık dışı çalışma koşullarına karşı iş bırakan işçilerin taleplerinin Jandarma baskınıyla bastırılmak istendiğine dikkat çekilerek, “Yaklaşık 500 işçi, devletin kolluk güçleri tarafından gözaltına alınarak, taşeron şirketlerin araçlarıyla karakollara taşındı. Soruyoruz: ‘İş kazalarına karşı önlemler alınsın, yatakhaneler-banyolar temiz olsun, tahtakurusu sorunu çözülsün, maaşlar elden verilmesin, SGK ve vergi hırsızlığı yapılmasın, ücretler zamanında ödensin’ taleplerini karşılanamayacak talepler olarak görüp işçilere saldırı emrini veren irade kimdir? Hukuk dışı ve insanlık dışı 18’inci yüzyıl çalışma koşulları sona erdirmek yerine işçilerin üzerine kolluk gücü gönderilmesi, işverenler ile ülkeyi yönetenlerin ortaklığının açık bir itirafıdır” denildi.
‘AKP iktidarı işçilere kölesiniz demiştir’
Jandarma karakollarının önündeki taşeron şirket imzalı “gözaltı” araçlarının bu düzenin sembolü olarak tarihe geçtiği belirtilen açıklamada, “Belli ki devletin bir çok ihalesinin torpillisi olan, vergileri sıfırlanan, doğayı yok eden, emeği yok sayan projeleriyle bilinen, millete yönelik küfürleriyle namlanan 3-5 şirketin güvenliği, işçilerin iş güvenliğinden, sağlığından, yaşamından önemlidir. AKP iktidarı ‘köle değiliz’ diyen havalimanı işçilerini gözaltına alarak, Türkiye’nin tüm işçi ve emekçilerine ‘Hayır kölesiniz’ yanıtı vermiştir. İnsanlık dışı çalışma koşullarını, devletin zor aygıtları kullanılarak dayatanlar bilsin ki, 29 Ekim’de bir siyasi gösteri ile açmak istedikleri Havalimanı, doğa katliamıyla, işçi ölümleriyle, işçilerin haklı taleplerinin zor kullanarak ezilmek istenmesiyle, yandaşları zengin eden döviz üzerinden garantili sözleşmelerle anılacaktır. Bu kara lekelerin daha da büyümemesi için gözaltına alınan işçiler derhal serbest bırakılmalı, işçilerin tüm talepleri karşılanmalıdır” ifadeleri kullanıldı.
ESP’den açıklama
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) de yaptığı açıklamada, “İnsanlık dışı çalışma şartlarını reddedip, koşulların düzeltilmesi için iş bırakan 3. Havalimanı işçileri sermaye sahipleri ve AKP-Saray iktidarının korkusu oldu. AKP’nin çok övündüğü 3. Havalimanı emekçilere birer mezara dönüştü. Bu durum emekçilerin öfkesinin patlamasına sebep oldu. AKP-Saray diktatörlüğünün 14 yıldır uyguladığı neoliberal politikalar ülkenin siyasi ve ekonomik krizini derinleştirmiştir. Bu politikalar karşısında işçi sınıfı ve emekçilerin her tür direnişi ve hak arayışı en faşizan yöntemlerle bastırılmaya çalışılmaktadır. 3. Havalimanı inşaatında insani taleplerle direnişe geçen Türk, Kürt ve değişik ulusal azınlıklardan işçilerin eylemine tahammülsüzlüğün ve gözaltıların asıl sebebi budur” vurgusu yaptı.
Ankara’da 5 gözaltı
Öte yandan işçilerin gözaltına alınmasını protesto etmek için İnşaat- İş Sendikası Ankara Şubesi basın açıklaması yapmak istedi. Polis, kitlenin Sakarya Meydanı’nda yapmak istediği eyleme Valilik kararını gerekçe göstererek izin vermedi. Açıklama yapmakta ısrarcı olan kitleye, polis biber gazı ve plastik mermiler de kullanarak sert müdahalede bulundu. Polis, Veli Saçılık’a yakın mesafeden biber gazı sıkarken diğer eylemcileri de darp ederek yerlerde sürükledi. Müdahale nedeniyle grup açıklama yapamadan dağılmak zorunda kaldı. Bu sırada İnşaat-İş Sendikası Ankara Temsilcisi Murat Çoban, Alınteri gazetesi muhabiri Zarife Çamalan’ında aralarında bulunduğu 5 kişi gözaltına alındı.
‘160’ı işçi serbest’
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Devrimci Yapı İşçileri Sendikası (Dev Yapı-İş) sosyal medya hesabından Arnavutköy İlçe Jandarma Komutanlığı’nda tutulan 160 işçinin akşam saatlerinde serbest bırakıldığını açıkladı. Gözaltında tutulan diğer işçilerin durumuna ilişkin herhangi bir bilgi edinilemedi.
Dev Yapı-İş’in sosyal medya hesabından yaptığı açıklama şu şekilde: “3. Havalimanında gözaltına alınan 537 işçi arkadaşımızdan Arnavutköy İlçe Jandarmada tutulan 160 işçi az önce serbest bırakıldı. Tüm gözaltılar bir an önce serbest bırakılsın. Zulüm yenilecek direniş kazanacak! Baskılar bizi yıldıramaz! #KöleDeğiliz.”
HABER MERKEZİ