Kayyum yönetiminde olan Cizre Belediyesi’nde 5 yılda 3 kez ihaleye verilen ve 2 kez revize edilen köprü projesinin maliyeti 104 milyon TL’yi aştı
Şırnak’ın Cizîr ilçesinde belediyeye 20 Ağustos 2017 tarihinde kayyum olarak atanan Kaymakam Faik Arıcan döneminde ihalesi yapılan “köprü projesi” bir türlü bitmiş değil.
Köprü projesi 5 yılda 3 kez ihaleye verildi.
Projede neler yaşandı?
Gaziantep Vali Yardımcısı iken belediyeye kayyum olarak atanan Faik Arıcan, atanmış kişilerden oluşan “Meclis” ile Dicle Nehri üzerinde 11 gözlü taş köprü yapılması kararı aldı. Köprüye, İsmail Ebuliz El Cezeri adı verilerek, 348 metre olacak şekilde tasarlandı. 2017’de 25 milyon TL’ye ihale edilen köprünün yapımı 2018’de başladı. Projeyi yürüten Egecen Akaryakıt Nakliyat İnşaat, Turizm, Sanayi, Tic. A.Ş. ile Pek-Er İnşaat, bir süre sonra hakkediş bedellerini alamadıkları gerekçesiyle çalışmaları durdurdu.
İhale bedeli arttı
31 Mart 2019 seçimlerinde belediyeyi, Halkları Demokratik Partisi (HDP) kazandı. HDP’li yönetim, kayyumun bıraktığı borca rağmen projeyi sürdürmek istedi. Ancak 29 Ekim 2019’da HDP’li eşbaşkanlar görevden alınarak, İlçe Kaymakamı Davut Sinanoğlu yeni kayyum oldu. Kayyum Sinanoğlu, projeyi revize ederek, “Beton Köprü” yapımına karar verdi. Sinanoğlu döneminde yeni bir ihale yapılarak, 48 milyon 951 bin 228 TL bedelle aynı firmalara verildi.
Tasarruf denilerek durduruldu
Sinanoğlu’nun yerinin değiştirilerek, yerine 21 Ağustos 2021’de Mehmet Tunç’un getirilmesiyle proje bu kez “mali tasarruf” gerekçesiyle yeniden durduruldu. Kayyum Tunç, “mali tasarruf” gerekçesiyle durdurduğu köprü projesi için yeni ihale yaparak, maliyeti 57 milyon TL’ye çıkardı. Üçüncü ihale de aynı fırmaya verilirken, projenin de “asma köprü” olarak revize edildiği kaydedildi.
Kayyumlar değiştikçe köprünün maliyeti de arttı. 12 Ağustos’ta Tunç’un yerine atanan Nazlı Demir, projenin bir an önce bitirilmesi için talimat verdi. Bu kez köprü projesine bir de “Millet Bahçesi” eklendi. Hem “Millet Bahçesi” hem de ek çalışmalar nedeniyle 57 milyonluk maliyetin 104 milyon 50 bin 553 TL’ye çıktığı öğrenildi.
Projeyi sürdüren firmalara şimdiye kadar farklı tarihlerde toplam 39 milyon 484 bin 50 TL hakkediş ödemesi yapıldığı aktarılırken, 104 milyon TL bedelin ek çalışmalardan kaynaklı daha da arttırılacağı belirtiliyor.
ŞIRNAK