Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu, 30 yıldır tutuklu olan Derviş Kılınç’a hem ‘iyi halli’ hem de ‘örnek tutuklu’ raporu vermesine rağmen ‘PKK’lilerin koğuşunda kaldığı’ gerekçesiyle tahliyesini 3 ay erteledi
Cezaevlerinde infaz sürelerini tamamlamalarına rağmen “iyi halli olmadıkları” gerekçesiyle tahliyeleri engellenirken, Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu tarafından “örnek” gösterilen tutukluun da tahliyesi engellendi. 8 Kasım 1992 tarihinde “Devletin birliği ve bütünlüğünü bozmak” iddiasıyla Diyarbakır 1 Nolu Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından müebbet hapis cezası verilen Derviş Kılınç, bir ay içinde hem “örnek tutuklu” seçildi hem de tahliyesi ertelendi.
Diyarbakır 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan Kılınç’ın “iyi hal” durumundan dolayı Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu, 5 Ağustos 2022’de Hükümlülerin ve Tutukluların Ödüllendirilmesi Hakkında Yönetmeliğe dayanarak resen toplandı. Kurul, “tutuklulara iyi örnek” olduğu gerekçesiyle aynı Yönetmelik’in 22’nci maddesinin birinci fıkrasındaki “Hükümlü ve tutukların haftalık telefonla görüşme süresi veya sayısı iki katına kadar artırılabilir” hükmüne dayanarak, Kılınç’ın 5 dakikalık olan telefon görüşmesinin bir defaya mahsus olarak 10 dakikaya çıkarılmasıyla ödüllendirilmesine oy birliğiyle karar verdi.
‘İyi halli’ ama PKK’liler koğuşunda
Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu, Gözlem ve Sınıflandırma Merkezleri ile Hükümlülerin Değerlendirilmesine Dair Yönetmelik’e dayanarak Kılınç hakkında dönem değerlendirmesi de yaptı. 27 Temmuz’da karar veren kurul, yönetmelik uyarınca Kılınç’ın aldığı alt eşik puan dikkate alındığında “iyi halli” olduğuna dair rapor düzenledi. Ancak aynı raporda, PKK’lilerin koğuşunda kalmasından dolayı Kılınç’ın gözlem, tutum ve davranış değişikliğine ilişkin değerlendirme “olumsuz” yönde olduğu gerekçesiyle şartlı tahliye talebinin reddine karar verildi.
İnfaz süresi dolan ve 2 Eylül’de koşullu salıverilme başvurusu yapan Kılınç, başvuru sonrası İdare ve Gözlem Kurulu’nun karşısına çıktı. Mülakata tabi tutulan Kılınç’ın sorulara samimi bir şekilde cevap vermediği, toplumla bütünleşmeye hazır olmadığı ve tahliye olması halinde yeniden suç işleme ihtimali olabileceği kanaatine varıldı.
Şartlı salıverilme başvurusunu değerlendiren Gözlem ve İdare Kurulu, daha önce verdiği “iyi hal” raporu ve “örnek tutuklu” gösterilmesine rağmen Kılınç’ın “iyi halli olmadığı” gerekçesiyle tahliye talebini 3 ay süreyle erteledi.
2 üyeden karşı oy
Oy çokluğuyla alınan kararda 2 üye ise karşı oy kullandı. Karara muhalefet şerhi düşen üye, karşı oyun gerekçesinde, Kılınç’ın üzerine düşen yükümlükleri yerine getirdiği, cezaevinden çıktıktan sonra ailesiyle birlikte yaşamaya dair planlarını samimi bir şekilde ifade ettiğini belirterek, Kılınç’ın yaşının ve sağlık sorunları dikkate alındığında suç işleme ihtimalinin düşük olduğu yönünde görüş bildirdi.
Şartlı salıverilme talebi reddedilen Kılınç’ın avukatı Serdar Çelebi, İdare ve Gözlem Kurulu’nun aldığı ret kararının kaldırılması için Diyarbakır İnfaz Hakimliği’ne başvurdu.
MA