Alanya Kadın Kapalı Cezaevi’ndeki 30 yıllık hasta tutsak Hatice Çakmak’ın infazı, daha önce verilen hücre cezaları gerekçesiyle yakıldı. Çakmak, 6 yıl daha tutuklu kalacak
Alanya Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan ve 25 Mart’ta tahliye edilmesi beklenen 30 yıllık tutsak Hatice Çakmak’ın infazı, hakkında verilen 3 hücre cezası gerekçe gösterilerek yakıldı.
Bedlîs’in (Bitlis) Tetwan (Tatvan) ilçesinde 1993 yılında yaralı bir şekilde gözaltına alınan Çakmak hakkında Devlet Güvenlik Mahkemesi’nce (DGM) yapılan yargılamada “Devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını, devlet idaresinden ayırmaya çalışmak” iddiasıyla müebbet hapis cezası verildi.
Tutukluğu süresince Amed, Sêrt (Siirt), Mêrdîn, Elîh (Batman), Sêwas (Sivas) ve İzmir’deki cezaevlerinde tutulan Çakmak’ın 25 Mart’ta tahliye olması gerekirken, verilen hücre cezaları gerekçe gösterilerek infazı yakıldı. Buna göre Çakmak, 6 yıl daha tutuklu kalacak.
Kızının infazının yakılmasına tepki gösteren anne Cahide Çakmak, “Kızım gözaltında ağır işkenceler gördü. İnfazını bitirmesine rağmen verilen hücre cezaları nedeniyle infazı tamamen yakıldı. Amed ve Sêrt cezaevlerinde iken her hafta görüşüne gidebiliyordum. Yakın bir yerde olsa yine görüşüne gidebilirdim. Ancak önce Şakran’a ardından da Alanya’ya sürgün edilmesi nedeniyle ancak yılda bir defa gidebiliyordum” dedi.
’30 yıl daha kalsa pişman olmayacak’
“Kızım Kürt olduğu için tahliye edilmiyor” diyen Çakmak, çocuklarına pişmanlık dayatıldığını dile getirdi. Çakmak, “Çocuklarımıza ‘Bizim gibi olun’ diyorlar. Çocuklarımız ise asla onların istedikleri gibi olmayacak. Bir 30 yıl daha cezaevinde kalsalar yine pişman olmayacaklar. Çünkü pişman olacak bir şey yapmadılar. Kadınları katledenler, fuhuş yaptıranlar, uyuşturucu satanlar, hırsızlık yapanlar bırakılırken, 30 yıl cezasını bitiren tutsaklarımız bırakılmıyor. Birçok tutuklu kızımla aynı durumda. Bu bir zulüm ve hakaret değilse o zaman nedir? Hasta ve cezası biten tutsakları bırakın” diyerek seslendi.
Barış ve adalet istediklerini belirten Çakmak, son olarak şunları ifade etti:
“Rojava’da Başûr’da ne işleri var. Her gün çocuklarımız öldürülüyor. Bu nereye kadar sürecek? Artık yeter. Sorunlar savaşla çözülmez. Tüm siyasi partiler ve kurumlar tutsaklar etrafında kenetlenmelidir. Tutsaklar için evde oturma dönemi değildir. Onları sahiplenmeliyiz.”
AMED