30 yıl 6 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye olan Yaşar Aslan, cezaevi çıkışında yaptığı açıklamada, ‘Bugün dört duvar arasında böyle bir direniş varsa, dışarıda da daha büyük ve güzel bir direniş yapılabilir’ dedi
Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Yaşar Aslan, 30 yıl 6 ay sonra tahliye edildi. Aslan’ı ailesi, Marmara Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MA TUHAYDER) yöneticileri ile çok sayıda kişi Aslan’ı cezaevi önünde karşıladı.
Umudumuzu büyütmek gerek
Burada kısa bir açıklama yapan Aslan, kaldığı cezaevinde bazı tutukluların tahliyelerinin ertelendiğini aktardı. Aslan, “Eski ve yeni Türkiye’den bahsediyorlar; biz eskiden de ezilendik yeni Türkiye’de de ezileniz. Her zaman zulüm görüyorduk. Ne değişmiş ki? Ama en azından içeride sesimizi çıkarıyorduk, hissettiklerimizi dile getiriyorduk. Bugün dışarıda olan insanlar bunu bile yapamıyor. Umudumuz, isteğimiz halktan çoktur; bu umudumuzun ve direnişimizin yükseltilmesi, büyütülmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Dört duvar arasında direniş var
Cezaevinde bulunan tutuklu arkadaşlarının baskılara karşı direndiğini ifade eden Aslan, “Bizi içeride istedikleri yere götürebiliyorlar. Ama yine de içerdekiler fikirlerini, gönüllerini, zihinlerini koruyor. İnsanlarımızın bunlardan ders çıkarması gerekiyor. Bugün dört duvar arasında böyle bir direniş varsa, dışarıda da daha büyük ve güzel bir direniş yapılabilir” dedi.
Aslan ve yakınları, daha sonra Mêrdîn’in Nisêbîn (Nusaybin) ilçesine doğru yola çıktı.
Aslan, 15 Ocak 1993 tarihinde Mêrdîn’nin Nisêbin ilçesinde gözaltına alındı. Gözaltına alındığında 20 yaşında olan Aslan, “Devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya çalışmak” iddiasıyla yargılandığı Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) tarafından müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Aslan, tutuklu bulunduğu süre boyunca birçok cezaevine sevk edildi. Aslan, bu sürede “Rengbej” ve “Sergovend” isimli iki kitap kaleme aldı.
TEKİRDAĞ