Ordu’nun Kabadüz, Ulubey ve Gölköy ilçelerinin kesiştiği hektarlarca orman madenlere verilecek
Ordu’nun Kabadüz, Ulubey ve Gölköy ilçelerinin kesiştiği hektarlarca bir ormanlık alanda Favori Metal Madencilik Tarım Enerji Mühendislik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından kurulmak istenen maden ocakları için 3 ayrı Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından duyurusu yapılan 3 bölgenin tamamı da ormanlık alanlarda bulunurken, yine maden sahalarında köylülerin mera alanları ve tarım arazileri de bulunuyor.
ÇDP’ye göre bölge orman alanı
Şirket, Kabadüz ilçesi Musakırık Mahallesi’nde 847,52 hektarlık maden işletme ruhsatı bulunan alanın 21,78 hektarlık kısmında “Grup (Altın, Gümüş, Bakır, Kurşun, Çinko) Maden Ocağı” açılmak isteniyor. Açık ocak olarak patlatmaların yapılacağı ve yıllık 10 bin ton maden çıkarılması planlananıyor. Öte yandan maden sahası Ordu-Trabzon-Rize-Giresun-Gümüşhane-Artvin Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planına (ÇDP) göre “Çayır Mera Alanı” olarak tanımlanan alanlar içerisinde kalmakta olup, ruhsat sahası içerisinde “Orman Alanı” olarak tanımlanan alanlar yer alıyor.
Tarım alanlarına maden
Yine Ulubey ilçesi Çağlayan Mahallesi’nde de 799,80 hektarlık maden işletme ruhsatı olan alanın 3,56 hektarlık kısmında “IV. Grup (Bakır, Kurşun, Çinko) Maden Ocağı” açılmak isteniyor. Yıllık 10 bin ton maden çıkarılması planlanan bölge Ordu-Trabzon-Rize-Giresun-Gümüşhane-Artvin Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planına göre “Orman Alanı” olarak tanımlanıyor. Yine Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün kayıtlarında ise “Tarım Alanı” olarak işaretlenmiş durumda.
Kayın ormanı
Maden açılmak istenen alan Çağlayan Mahallesi’ne 1,7 kilometre uzaklıkta bulunurken, sahaya 180 metre uzaklıkta yerleşim yerleri bulunuyor. Ayrıca Gölköy ilçesi Emirler Yaylası sınırları içerisinde yer alan bin 680,39 hektarlık maden işletme ruhsatı bulunan bölgenin 5,83 hektarlık kısmında “IV. Grup (Altın, Gümüş, Bakır, Kurşun, Çinko) Maden Ocağı” açılmak isteniyor. Maden sahasının tamamı “Çayır Mera Alanı” ve “Orman Alanı” olarak tanımlanırken, Emirler Yaylası sınırları içerisinde yer alan bölge kayın ağaçlarıyla kaplı.
EKOLOJİ SERVİSİ