Kızının cenazesine katılmak üzere cezaevinden izinli çıkan 28 yıllık hükümlü Sallih Altunışık’ın, kızının mezarını ziyaret etmesine izin verilmedi ve telefonda Kürtçe konuşması engellendi
Siyasi gerekçelerle 28 yıldır Diyarbakır T Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Salih Altunışık’ın (69) kızı Zeynep Altunışık (34) 29 Şubat’ta yaşamını yitirdi. Altunışık ailesi, baba Altunışık’ın cenaze törenine katılabilmesi amacıyla avukatları aracılığıyla cezaevi savcılığına başvuruda bulundu. Başvuruya savcılık cenaze töreninden üç gün sonra, taziye bitiminde olumlu yanıt verdi. Başvurunun kabul edilmesi üzerine 3 günlük taziye, baba Altunışık için dört güne çıkarıldı. Jandarma ve polis ablukasında taziyeye katılan baba Altunışık’ın kızının mezarına gitmesi “yasal gerekçe” denilerek reddedildi. Babanın taziye evindekiler ve başsağlığı için telefonla kendisini arayanlarla Kürtçe konuşmasına da izin verilmedi. Eşinin 28 yıllık bir tutuklu olduğuna dikkat çeken Selime Altunışık, yaşananları Mezopotamya Ajansı’ndan Metin Yoksu’ya anlattı.
Kızının cenazesine katılması engellendi
Kızı Zeynep Altunışık’ın Batman Belediyesi BASKİ Müdürlüğü’nde çalışırken 2016 yılında atanan kayyum sürecinde işten atıldığını anlatan anne Altunışık, daha sonra ise hastalığının ortaya çıktığını anlattı. İşten atılmasının gerekçesinin ise Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) düzenlemiş olduğu yasal basın açıklamalarına katılmak olduğunu dile getiren Altunışık, yapılan haksızlıklar ile kızının stresinin iyice arttığını ve beyninde bulunan tümörün büyümesine neden olduğunu vurguladı. Yaklaşık 7 yıl önce de bir oğlunu aynı hastalıktan kaybettiğini söyleyen Altunışık, “Eşim o zaman çocuğunun cenazesine katılamamıştı. Nasıl olsa izin verilmez diyerek başvuru bile yapmamıştık. Kızım Zeynep’in vefatının ardından avukat aracılığı ile başvurumuzu yaptık. Başvurumuz hafta sonu gerekçesi ile kabul edilmedi. Taziyemizin son gününde başvuru kabul edilince biz de taziyemizi bir gün daha uzattık. Bu hak kullandırılabilirdi ama kullandırmadılar. Ölüm hafta sonu dinler mi?” diyerek tepkisini dile getirdi.
‘Taziye evinin etrafı ablukaya alınmıştı’
Batman’da eşinin akrabalarının yanı sıra birçok arkadaşının olduğunu anlatan Altunışık, “Eşim 28 yıldır cezaevinde. Onu yıllardır görmeyen yüzlerce kişi var. Eşimin sadece Batman’da 300’ün üzerinde cezaevi arkadaşı var. Zeynep yaşamını yitirdi. İnsanlar eşimin yanına gelip acısına ortak olmak istedi, ona bile doğru düzgün izin verilmedi. Polis ve jandarma ablukasında eşim acısını sevenleri ile paylaştı. Taziye evinin etrafı ablukaya alınmıştı” dedi.
‘Kürtçe konuşmasına izin vermediler’
Eşinin yıllardır hukuksuzluklara karşı karşıya kaldığını dile getiren Altunışık, “28 yıldır eşim tutuklu. Onu tutuklatan yasalar bugün kızının cenazesine gelmesine bile izin verilmedi. Taziyede çok medeni bir şekilde kızının mezarını görmek istedi. Ona izin verilmedi. İzin verilmeme sebebini ise yasal gerekçe dediler. Tek bu da değil. Taziyeye gelemeyenler telefon açıyordu. Konuşması için telefon verdiğimiz de ise telefonda Kütçe konuşmasına dahi izin verilmedi. Eşimin acısını yaşamasına ve sevenleri ile paylaşmasına izin verilmedi. 9 saatlik iznin ise sadece 4 saatini kullanabildi. 4 saatlik yol dahi o iznin içinde sayıldı” dedi.