Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve Başbakan Sanna Marin, Finlandiya’nın NATO üyeliği için başvuruda bulunulacağını açıkladı. Rusya’dan ‘Bu kesinlikle Rusya için bir tehdit’ açıklaması geldi
Finlandiya’nın, Rusya-Ukrayna Savaşı sırasında ittifakın büyümesinin önünü açarak NATO üyeliği için başvuruda bulunacağı bildirildi.
Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve Başbakanı Sanna Marin’in yaptıkları ortak açıklamada, “Artık karar verme anı yaklaştığına göre, parlamenter gruplara ve partilere de bilgi için ortak görüşlerimizi bildiriyoruz” ifadesi kullanıldı.
Finlandiya’nın gecikmeden NATO üyeliğine başvurması gerektiği kaydedilen açıklamada, kararın alınması için gelecek günlerde adımların hızlandırılacağı aktarıldı.
Açıklamada, Rusya-Ukrayna Savaşı sırasında ittifakın büyümesinin önünü açarak NATO üyeliği için başvuruda bulunulacağı duyuruldu.
Ortak açıklamada, söz konusu üyeliğinin Finlandiya’nın güvenliğini ve tüm savunma ittifakını güçlendireceği belirtildi.
İsveç’in de gelecek günlerde NATO’ya katılma kararını duyurması bekleniyor.
Haavisto: Finlandiya, NATO’yu daha da güçlendirecektir
Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve Başbakanı Sanna Marin’in NATO üyeliğine başvurulması niyetini ifade eden açıklamasından sonra Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi’nde düzenlenen oturuma video konferans yöntemiyle bağlanarak konuşma yaptı.
Finlandiya’nın NATO üyeliği için ülke içinde artan bir destek bulunduğunu kaydeden Haavisto, bu desteğin son dönemde yüzde 70’e çıktığını aktardı.
Haavisto, Cumhurbaşkanı Niinistö ve Başbakan Marin’in NATO üyeliği hakkındaki açıklamasından sonra ulusal karar verme noktasına yaklaştıklarını dile getirdi.
Finlandiya’nın NATO ile zaten yakın iş birliği içinde olduğunu hatırlatan Haavisto, “Finlandiya bölgesel bir güvenlik sağlayıcısıdır ve gelecekteki müttefik olarak NATO’yu daha da güçlendirecektir” diye konuştu.
Haavisto, ülkesinin NATO’ya katma değer sağlayacağını, savaş zamanı için 280 bin askeri, 900 bin yedek kuvveti bulunduğunu, yakın zamanda 64 F-35 savaş uçağı sipariş ettiklerini söyledi.
Haavisto, “Rusya’nın Ukrayna’yı işgali Avrupa’nın ve Finlandiya’nın güvenlik ortamını değiştirmiştir. Finlandiya doğrudan acil bir askeri tehditle karşı karşıya değildir. Seçme özgürlüğü ve ne yöne gideceğimizi belirleyecek ulusal kuralları sürdürmek Finlandiya’nın dış güvenliği ve savunmasının ayrılmaz parçalarıdır” dedi.
Peskov: Kesinlikle bir tehdit
Rusya, NATO’ya üyelik başvurusunu desteklediğini duyuran Finlandiya hükümetine tepki gösterdi.
Reuters’in Rus haber ajanslarından aktardığına göre, Finlandiya’nın NATO’ya üyelik başvurusuna yeşil ışık yakmasının Rusya için “kesinlikle bir tehdit” olduğunu belirten Peskov, şunları söyledi:
“Finlandiya, AB’nin Rusya’ya yönelik dostane olmayan adımlarına dahil oldu. NATO’nun genişlemesi Dünya ve Avrupa’yı daha istikrarlı hale getirmeyecek. Rusya ile NATO arasında doğrudan bir çatışmadan herkes kaçınıyor.”
Medvedev: Nükleer çatışma riski her zaman var
Rusya’nın Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcılığı görevini yürüten eski başbakan Dimitry Medvedev de Finlandiya’dan yapılan açıklamaların ardından Telegram kanalından mesaj verdi. Medvedev, Batı ülkelerine yönelik “Kendinize ve başkalarına yalan söylemeyin. “Rusfobi nöbetlerinizde kendi tükürüğünüzde boğulmayın” ifadelerini kullandı.
Rusya’ya karşı “vekalet savaşı” yürüttüğü iddiasını yineleyen Medvedev, Telegram kanalında şunları söyledi:
“Ukrayna’nın NATO ülkeleri tarafından silahla pompalanması, birliklerinin Batı teçhizatını kullanmak üzere eğitilmesi, paralı askerlerin sevk edilmesi ve ittifak ülkelerinin sınırlarımıza yakın yerlerde tatbikatlar yapması, doğrudan ve açık bir çatışma olasılığını artırıyor. Böyle bir çatışmanın her zaman tam teşekküllü bir nükleer savaşa dönüşme riski vardır. Bu, herkes için felaket bir senaryo olacaktır.”
Finlandiya’yla yaklaşık 1340 kilometre sınırı olan Rusya, ülkenin NATO’ya üye olması halinde “askeri bağlantısızlık” bölgesi statüsünü kaybedeceğine de işaret etmişti.
DIŞ HABERLER