Urfa Büyükşehir Belediyesi’nin 26.5 milyon TL harcadığı belirtilen Kızıl koyun Nekropolü Restorasyon Projesi, 7 yıldır tamamlanmıyor. Urfa Turist Rehberleri Odası Başkanı Çoban, projenin Urfa için önemli olduğunu söyledi
Urfa Büyükşehir Belediyesi’nin 2012 yılında 3 yüz 89 ev ve işyerine karşılık 24 milyon lira kamulaştırma bedeli ve 2.5 milyon lira ihale bedeli ödeyerek başladığı Kızılkoyun Nekropolü Çevre Düzenleme ve Restorasyon Projesi, hala bitirilemedi. 1 yılda bitmesi planlanan proje ancak geçen 7 yıla rağmen yerinde sayıyor. Bölgedeki kaya mezarlarının turizme kazandırılması amaçlanan projede, bugüne kadar 61 kaya mezarı ortaya çıkarıldı. 2 etaptan oluşan projenin ilk etabı geçtiğimiz yıl bitirilirken, 2. etabın çalışması birkaç ay önce başladı. Dönemin belediye başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba tarafından başlatılan proje 7 yılda 3 belediye başkanı eskitti. Urfa Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz yıl kenti ziyaret eden AKP’li Numan Kurtulmuş’a bitirilmemesine rağmen açılışını gerçekleştirdiği projenin 2. etap çalışmaları da durduruldu.
Mahalleli rahatsız
Kızılkoyun Nekropolü açığa çıkarıldığında kent turizmine büyük katkı sağlayacağı ve turistlerin uğrak yeri olacağı denilerek başlatılan proje kapsamında ortaya çıkarılan tarihi kaya mezarları ve mağaralar, günümüzde gündüz kuşların gece ise madde bağımlıların mekânı oldu. Belediye tarafından görevlendirilen bekçi olmasına rağmen, mağara ve mezarların madde bağımlıları tarafından kullanılması dikkat çekerken, nekropolün üst tarafında bulunan mahalle sakinlerini de yaşananlardan dolayı rahatsız. Yıllardır projenin bitirilmesini beklediklerini belirten Urfa Turist Rehberleri Odası Başkanı Müslüm Çoban, “Şu an turistin gezmesi gereken mağara ve kaya mezarlarında madde bağımlıları dolaşıyor” dedi. Çoban, projenin gecikmesinin kent turizmine negatif etki yarattığını vurguladı. Nekropolün bulunduğu alanın çevresinin tamamıyla turistlerin gezi alanı olduğunu aktaran Çoban şöyle devam etti: “Kızılkoyun projesi bitirildiği zaman Urfa’yı ziyaret eden turistler kentte en az 3 saat daha fazla vakit geçirecektir. Nekropolün ortaya çıkarılmasıyla Halepli bahçe ile Balıklıgöl arası tam anlamıyla turizm platosuna dönüşecek. Projenin takipçisiyiz, ancak ne zaman bitirileceğini biz de bilmiyoruz. Urfa’nın Kızılkoyun Nekropolü gibi tarih kokan mekânlara kavuşması, turizm sektörü için çok önemlidir. Projenin bitmesiyle o bölge daha da canlanacak. Şu an turistin gezmesi gereken mağaralarda ve kaya mezarlarında madde bağımlıları dolaşıyor. Bu durum bizi ayrıca üzüyor.”
2. ve 4. yüzyıllarda inşa edildiği tahmin ediliyor
Antik Yunan ve Roma kültürünün Edessa (Urfa) kent merkezinde yer alan en önemli kalıntılarından biri olan Kızılkoyun Nekropolü’nün milattan sonra 2. ve 4. yüzyıllarda yapıldığı tahmin ediliyor. Çalışmalar sonucu 61 kaya mezarı gün yüzüne çıkarılmış olup, çıkarılan mezar odalarının genellikle kare planlı olması dikkat çekiyor. Mezarların odalı bölmelere ayrılmış olması, her aile için ayrı mezar odaları oyulmuş olabileceğini akıllara getiriyor. Yapılan araştırmalar, dönemin geleneklerine göre ölünün başına çeşitli ziynet eşyaları ve hediyeler bırakılmakta olduğunu ve belirli tarihlerde anma töreni yapılıp kurban kesildiğini söylüyor. Edessa Kenti’nin önemli nekropollerinden olan Kızılkoyun, mezar süslemeleri ve buluntularından dolayı sıra dışı.