Birçok kentte yapılan eylem ve etkinliklerde ‘Jin jiyan azadî’ sloganını atan kadınlar şiddeti birlikte durduracaklarının mesajını verdi
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Wan’da kadın tutsaklara kart gönderilirken Colemêrg’te ise seminer düzenlendi.
Wan
Wan’da TJA ve TUHAY-DER, öncülüğünde 25 Kasım etkinlikleri kapsamında kadın tutsaklara dayanışma kartı gönderdi. DEM Parti il Örgütü’nde bir araya gelen TJA’lı kadınlar ile kentteki siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcisi kadınlar, cezaevine göndermek üzere kart hazırladı.Arından kadınlar PTT binasına kadar yürüdü. Kadınlar yürüyüş esnasında sık sık “Jin, jîyan, azadî” ve “Biji berxwedana zindana” sloganları attı.
PTT binasına gelen kadınlar hazırlanan kartları “jin, jiyan, azadî” sloganı eşliğinde kadın tutsaklara gönderdi.
Colemêrg
Gever Belediyesi, 25 Kasım dolayısıyla “Şiddetle mücadele” semineri düzenledi. Belediye binasının konferans salonunda düzenlenen etkinliğe, Gever Belediye eşbaşkanları, belediye kadın meclis üyeleri, belediye çalışanları ve çok sayıda kişi katıldı. Seminerde Psikolog Şacan Canan Çapraz ve Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Colemêrg Şube Eşbaşkanı Cevahir Ağralı konuşmacı olarak yer aldı.
Şiddetin türleri
Psikolog Şacan Canan Çapraz, “Şiddet nedir? Şiddetin çeşitleri? Şiddet kime yapılır? Kim tarafından yapılır? Şiddetin nedenleri? Aileye yönelik şiddet, Kadına yönelik şiddet ve şiddetle mücadele” başlıklarına ilişkin sunum yaptı. Şacan Canan Çapraz, “Şiddet konusunda farkındalık yaratabilmek adına eğitim programları düzenlenmelidir. Toplumsal cinsiyet rolleri aktarılırken kadını özel alana dahil edecek geleneksel rollere yönelik söylemlerden kaçınılmazdır. Kadınlar ve çocuklar yaşamın her alanında her konuda şiddete maruz kalıyor. Buna yönelik mücadele ancak toplumcu eğitimsel bir örgütlenmeyle önüne geçile bilinir,” dedi.
Şiddete karşı hukuksal maddeler
ÖHD Colemêrg Şube Eşbaşkanı Cevahir Ağralı ise şiddete yönelik hukuksal mücadele ve haklara dair sunum yaptı. Cevahir Ağralı, şöyle konuştu: “İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Kanun kadınları, çocukları ve LGBTİ+ toplumsal cinsiyet temelli şiddete ve ayrımcılığa karşı koruyan, kadınlara yönelik şiddet ve ev içi şiddetin önlenmesi ve şiddetle mücadele edilmesi konularında önemli yol haritalarını ve yasal düzenlemeleri içeren belgelerdir. Şiddet mağduru olan herkes kanunun sağladığı koruma tedbirlerinden yararlanma hakkına sahiptir. 6284 Sayılı Kanun’un getirmiş olduğu en önemli hukuki araç, kuşkusuz, başvuru veya ihbar yoluyla ya da resen harekete geçirerek herhangi bir belge veya delil şart olmaksızın şiddete maruz kalan kişi lehine koruyucu tedbir kararına hükmedilmesine imkân vermesidir. Mağdurlar için uzaklaştırma kararı, geçici koruma (yakın koruma) tedbirleri, barınma hizmetleri, maddi yardım, psikolojik destek, hukuki destek ve benzeri birçok olanak sunulmaktadır.”
25 Kasım’a dair slayt gösterimi yapılan seminer soru-cevap bölümü ardından sona erdi.
Mersin
DEM Parti Mersin Kadın Meclisi, 25 Kasım çalışmaları kapsamında Akdeniz ilçesinde bulunan tekstil atölyelerinde kadın işçilerle bir araya geldi. DEM Parti Mersin il ve ilçe yöneticilerinin katıldığı ziyarette 25 Kasım’ın önemine ilişkin bilgilendirmelerde bulunularak, 25 Kasım’da Kushimato Sokağı’nda gerçekleşecek yürüyüşe çağrı yapıldı.
Farqîn
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) yönetimindeki Amed’in Farqîn (Silvan) Belediyesi Yenişehir Mahallesi’nde bulunan isimsiz bir parka, Ekim ayında Wan’da kaybolan ve şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmiş halde bulunan Rojin Kabaiş’in ismini verdi.
“Sözümüz bitmedi. Şiddeti birlikte durduracağız” kampanyası kapsamında verilen isim ve fide dikiminin yapıldığı etkinliğe Belediye eşbaşkanı Sevim Biçici, Rojin Kabaiş’in ailesi, DEM Parti il ve ilçe eşbaşkanları ile çok sayıda kişi katıldı.
Ağaç dikildi
DEM Parti Amed İl Eşbaşkanı Gülşen Özer, kadınlar üzerine yürütülen politikaların tesadüfi olmadığını ifade ederek, kadınların haklarını, çocukların, doğanın, özgürlüğün sesi olduğu için hedef olduğunu belirtti.
Ardından konuşan Sevim Biçici, “Bizler yaşamdan koparılan Rojin Kabaiş adını parkımıza verdik. Yaşamını yitiren her kadın için bir ağaç dikeceğiz. ‘Jin, jiyani azadî’ felsefesiyle inşa sürecine devam edeceğiz. Her ne kadar yüreğimiz buruk olsa da öfkeliyiz. Kadınların yaşamını yitiren zihniyete karşı mücadelemizi büyüteceğiz” dedi.
Yapılan açıklamanın ardından Rojin Kabaiş’in annesi ve katılımcılar birlikte park alanında ağaçlar dikti. Dikilen ağaçlara katledilen kadınların isimleri verildi.
Erxenî
Erxenî (Ergani) Belediye Eşbaşkanı Birsen Azak Bayar ve belediye meclis üyeleri ise “Sözümüz bitmedi, şiddeti birlikte durduracağız” kampanyası kapsamında Milli Egemenlik Caddesi, Ziya Gökalp Caddesi ve çarşı merkezinde kadına yönelik şiddete karşı bilgilendirici broşür dağıttı.
Kaynak: MA