Ankara Sinema Derneği tarafından 1995 yılından beri düzenlenen Gezici Festival, bu yıl 24. kez seyirciyle buluşuyor
Ankara, Sinop ve Kastamonu’da 30 Kasım, 13 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek festivalin ‘Dünya Sineması’ bölümünde, Cannes Film Festivali’nde FIPRESCI ödülü kazanan Chang-dong Lee’nin Murakami uyarlaması Şüphe (Beoning), bir önceki filmi Ida’yla (2013) Oscar kazanan Pawel Pawlikowski’nin son filmi Soğuk Savaş (Zimna Wojna), Cannes’ın Un Certain Regard Bölümü’nden (Belirli Bir Bakış) dört ödülle dönen ve trans bir gencin hikâyesini anlatan Kız (Girl), yine aynı bölümde En İyi Yönetmen ödülü kazanan Sergei Loznitsa’nın Donbass’ı ile Locarno Uluslararası Film Festivali’nde ödül alan yönetmenliğini Shevaun Mizrahi’nin yaptığı Uzak Evren (Distant Constellation) gibi filmler dikkat çekiyor.
Türkiye bölümü
Festivalin ‘Türkiye 2018’ bölümünde gösterilecek filmler ise şöyle: Mahmut Fazıl Coşkun’un Venedik’ten ödüllü, absürt mizahıyla öne çıkan darbe hikâyesi Anons, Kürtçe’yi anlayan ancak konuşamayan Osman’ın trajikomik hikâyesine odaklanan Ali Kemal Çınar imzalı Arada, yerli korku sinemasının öne çıkan yönetmenlerinden Can Evrenol’un ikinci uzun metrajı Ev Kadını (Housewife), Tolga Karaçelik’in yönettiği Kelebekler, Ahmet Boyacıoğlu’nun türler arası bir hikâye anlatan ikinci uzun metrajı Paranın Kokusu ve prömiyerini Locarno’da yapan, başrolündeki Damla Sönmez’in performansıyla öne çıkan Sibel.
Eleştirmenler bölümü
Altyazı’nın haberine göre, festivalin bölümlerinden bir diğeri ise küratörlüğünü eleştirmenler Jonathan Rosenbaum ve Ehsan Khoshbakht’in yaptığı, sahte haberler üzerine filmler içeren ‘Yalanlar Çağı’. Bölüm kapsamında, New York medyasındaki yozlaşmaya odaklanan, hırslı bir dedikodu yazarı ve basın danışmanının hikâyesini anlatan Başarının Tatlı Kokusu (Sweet Smell of Success, 1957), eleştiri oklarını savaş sonrası ABD’sine yönelten, Billy Wilder imzalı komedi Büyük Karnaval (Ace in the Hole, 1951) ve 1933’te yaşanmış gerçek bir linç olayından esinlenen Öfkenin Sesi (The Sound of Fury, 1950) izleyici ile buluşturulacak.
Mülteci filmleri
Festivalin mültecilerle ilgili filmlere yer verdiği ‘Sığınma(sız)’ adlı bölümde ise öne çıkan filmler şunlar: Sundance Film Festivali’nde En İyi Belgesel seçilen Babalar ve Oğullar (Of Fathers and Sons) ve Anadolu’dan İsveç’e göç eden bir grubun dramını anlatan Tunç Okan imzalı Otobüs (1976). Ayrıca Gezici Festival’de 1968’in 50. yıldönümü vesilesiyle restore edilen Tomás Gutiérrez Alea’nın başyapıtı, Azgelişmişlik Anıları’nı (Memorias del Subdesarrollo, 1968) seyirciyle buluşturacak.
Alis kentlerde
Festivalde Mahmut Fazıl Coşkun ve Can Evrenol’un seçtiği filmlerden oluşan iki seçki de yer alıyor. Mahmut Fazıl Coşkun’un ‘Görünmez Kentler’ başlıklı seçkisi kapsamında, Eşarbına Sahip Çık, Tatyana (Pidä huivista kiinni, Tatjana, 1994), Bebek Jane’e Ne Oldu? (What Ever Happened to Baby Jane?, 1962) ve bir Wim Wenders klasiği Alis Kentlerde (Alice in den Städten, 1974) gösterilecek. Can Evrenol’un seçkisi ise korku filmlerinden oluşan ‘Korku Sineması’. Seçkide, Maya Deren’in eşi Alexander Hammid’le yönettiği, sürrealist estetiğiyle öne çıkan İkindi Düğümü (Meshes of the Afternoon, 1943) ve Jerome Sable’ın teenslasher türündeki korkumüzikali Beaver Dam Efsanesi (The Legend of Beaver Dam, 2010) dikkat çekiyor.
Hisetmek istiyorum
Festival seyircisini güncel sanat alanındaki sanatçılarla buluşturan ‘Hissetmek İstiyorum’ adlı bölümün konuğu ise Didem Pekün. Tülay German’ın otobiyografik kitabından yola çıkan Pekün’ün belgeseli Tülay German: Kor ve Ateş Yılları (2010) . Festivalin ‘Sessiz Serüven’ bölümünde ise suç filmi Delft Porseleninin Sırrı (Het geheim van Delft, 1917) ve Kapının Ardı (Behind the Door, 1919). filmleri izleyiciyle buluşacak.
ANKARA