Emeklilikte Yaşa Takılanlar’ın yaşadığı sorun 23 yıldır çözülmüyor. ‘Devlet paramızı yiyor. Paramızı gasp ediyor’ diyen EYT’liler, iktidarın kendilerini seçim malzemesi yapmak istediğini ama bu oyuna gelmeyeceklerini söyledi
Yadigar Aygün / İstanbul
Kamuoyunda kısaca EYT olarak bilinen Emeklilikte Yaşa Takılanlar’ın mağduriyetine sebep olan yasanın kabulünden bu yana 23 yıl geçti. 8 Eylül 1999’da çıkarılmış olan 4447 sayılı yasanın bazı hükümlerinin evrensel hukuk kurallarına aykırı bir şekilde geçmişe yönelik uygulanması emeklilikte yaş şartını ortaya çıkardı. 4447 sayılı kanun emeklilik yaşını kademeli olarak artıran kanun 8 Eylül 1999’da yürürlüğe girdiği için bu tarihten önce sigortalı olarak çalışmaya başlayanlar EYT’li olarak adlandırılıyor. Şu an 4.5 milyon kişi EYT mağduru. Bu yasaya göre kadınlar 58 yaşında, erkekler ise 60 yaşında emekli olabiliyor.
23 yıldır çözmediler
2023 seçimleri yaklaşırken 23 yıldır çözüm bulunamayan EYT sorunu, AKP, tarafından gündeme getirildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT konusunda yürütülen çalışmalara ilişkin, “Onunla ilgili bir çözüm aşamasına geldik. O dosyayı tamamladığımız gün bir basın toplantısıyla ya da başka bir şekilde kamuoyuyla paylaşacağız” dedi.
Seçim malzemesi!
EYT Federasyon Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Boran Özüpak, EYT’lilerin seçimde malzeme olarak kullanılmak istediklerine dikkati çekti. AKP’nin 20 yıldır iktidarda olduğunu ama EYT sorununu çözmediğinin altını çizen Özüpak, “Kaçınılmaz olarak EYT’liler bir seçim malzemesi olarak kullanılacak. 20 yılı dolduran bir iktidarla yöneltildik. Çok seçim geçirdik. Geçirdiğimiz seçim süreci içerisinde hep ‘EYT’liler, erken emeklilik istiyor. EYT köpüktür, boş işle uğraşanlar’ gibi farklı algılarla geçti. EYT sorunu 23 yıldır devam ediyor. 20 yılı dolduran bir iktidarla yönetiliyoruz. Bu sorunu çözmek isteselerdi çoktan çözerlerdi. 4.5 milyon EYT mağduru var. Ailelerimizle 15-20 milyona tekabül eden bir sayımız var. İktidarı muhalefet, muhalefeti iktidar yapan bir gücümüz var. Şimdi bunu seçim malzemesi olarak kullanmak istiyorlar” diye konuştu.
AKP nabız yokluyor
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in “EYT sorununu çözeceğiz” sözlerinin bir nabız yoklaması olduğunu vurgulayan Özüpak, “Her seçim döneminde aynı şeyleri yaşayan biri olarak yetkililerin söylediklerine inanmıyorum. Kaynakların derya deniz olduğunu biliyoruz. EYT sorununu çözmek için bütçe ayrılabilirdi ama kaynakların kullanımında EYT’liler olmadı. Biz bu süreci ne kadar ertelersek iyidir diyen bir iktidar anlayışı var. EYT’liler bunu asla unutmayacak” dedi.
Eşitlik ilkesi yok sayıldı
Hükümet yetkililerin 46 yaşında emekli olabildiğini hatırlatan Özüpak, EYT’lilerin anayasal haklarının yok sayıldığını söyledi. Emekli olması gerekenlerin bir an önce emekli edilmesi gerektiğine dikkati çeken Özüpak, “Cumhurbaşkanımız 46 yaşında emekli oldu. Anayasa’nın eşitlik ilkesine göre bizim de emekli olmamız gerekiyor. 23 yıldır EYT mağduriyeti devam ediyor. Bizi seçim malzemesi yapmadan 1999 öncesi işe giren arkadaşlarımızın eşitlik ilkesi doğrultusunda emekli edilmesi gerekiyor. Yasaların öngörülebilirliği ilkesi var ama bunu hiçe saydılar. Biz hakkımızı istiyoruz. Kurban edilmek istemiyoruz” diye belirtti.
‘Mücadele edeceğiz’
Hiçbir siyasi partinin EYT’lileri seçim malzemesi yapmadan bu sorunu çözmesi gerektiğini vurgulayan Özüpak, haklarını alana kadar mücadele edeceklerini belirtti. EYT’lilerle çözüm için birlikte hareket edeceklerini söyleyen Özüpak, “Topluluğumuz 45-50 yaşında alın terini bilen, boş vaatlere, bir parmak bala razı gelmeyecek. ‘Benim alın terim. Benim hakkım’ diyen emekçi kardeşlerimizle sürecimizi yürüteceğiz. Her bir EYT’li için mücadele ettik. Yıllardır pes etmedik, davamıza inandık. Artık insanca yaşayabileceğimiz maaşlarımıza kavuşmak istiyoruz. EYT sorunu çözülene kadar mücadelemize devam edeceğiz” diye konuştu.
Kulaklarını tıkıyorlar
47 yaşındaki EYT mağduru Yaşar Polat, iktidarın yıllardır EYT’liler için çözüm üretmediğini ama seçim sürecinde EYT’lileri seçim malzemesi olarak kullanmak istediklerini belirtti. Hükümetin, EYT sorununa kulaklarını tıkadıklarını söyleyen Polat, “1994 girişinde işe başladım. Ben de bir EYT’liyim ben de bu yasaya takıldım. Bu yasanın mağduruyum. Şu an bu yasayı değiştirmek bu hükümetin elinde. EYT’yi çıkarma derdinde değiller. Biz meydanlarda sürekli EYT mağduriyetimizi dile getiriyoruz, hükümet resmen kulaklarını tıkamış, bizi duymazlıktan geliyor. Bizi sürekli oyalamaya çalışıyor. Önümüzde bir seçim var. Şimdi Çalışma Bakanı bunu dillendiriyor fakat yine ucu kapalı. Ne olacağı konusunda milyonlarca EYT mağdurunun sorununa çözüm bulabilmiş değiller” dedi.
‘Paramızı yiyorlar’
AKP, EYT yasasını çıkarsa da yine de oy vermeyeceğini söyleyen Polat, yıllardır mağdur edildiğini söyledi. EYT’li olduğu için hâlâ çalışmak zorunda bırakıldığını vurgulayan Polat, “Zaten beni yıllarca mağdur eden iktidarın kendisi. Benim yıllardır süren mağduriyetim ne olacak? Bu zaten benim kazanılmış hakkım. Ben yıllarca devlete vergi verdim. Devlet kasasından, kendi kasasından bana para ödemeyecek. Benim paramı bana geri verecek. 6 yıldır emekli olmam gerekiyordu. Maaş almam gerekiyordu ama emekli olmadığım için maaş da alamıyorum. Hâlâ çalışmak zorundayım. Birileri, benim 6 yıldır paramı yiyor. Emekli maaşımı yiyor. Kazılmış hakkımın iade edilmesini istiyorum” diye ifade etti.
‘İktidar emeklerimizi gasp etti’
Polat, EYT sorunu çözülene kadar mücadele edeceklerini belirterek son olarak şunları söyledi: “Bizim paramıza göz diktiler. Biz devlete hiçbir zaman yük olmadık olmayız da zaten yıllardan beri maaşımızdan kesilen vergiler var. Bu paraları gelen hükümetler yemiş bizim suçumuz ne? Ben yıllarca vergi verdim. Halen de vergi veriyorum. Benim hakkım yıllarca gasp edildi. Bu gasp edilen hakkımın geri iadesini istiyorum ben. İktidar emeklerimizi gasp etti. Bu hak gaspına karşı alanlarda, sokaklarda olacağız. Sonuna kadar mücadele edeceğiz. Bu emekçi sınıfının bir hak arayışıdır. Sendikaların da bunu gündemine alması gerekiyor. Sadece ağız ucu söylemler değil, yaptırım gücü gerekiyor.”