Erzincan İliç’te faaliyet gösteren Anagold Madencilik 2022’de de siyanür taşıyan borunun patlaması ve zehirli atıkların Fırat Nehri’ne karışmasıyla gündeme gelmişti
Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin 2010 yılı aralık ayından itibaren altın üretimi yaptığı Erzincan’ın İliç ilçesinde siyanür atıklarını oluşturduğu dağda meydana gelen heyelanda çok sayıda işçi toprak altında kaldı. Zehirli atıkların çevre illeri etkileyeceği uyarısı yapılan bölgede yaşanan tehlike ilk değil.
Haziran 2022’de de altın madeninde siyanür taşıyan boru patladı. Zehirli atıklar Fırat Nehri üzerindeki İliç Barajı’na karıştı.
O dönem açıklama yapan Anagold Madencilik Türkiye Sorumlu Müdürü Burhanettin Şahin, “Çıkan haberler tamamen asparagas. Bu haberi çıkaran yayan insanlar ile ilgili tamamen kanuni haklarımızı kullanacağız. Tamamen yalan ve yanlış bilgi. Patlayan boru ve konu soruşturuluyor bilgi veremem” ifadesini kullandı.
Şahin siyanür iddialarına ilişkin dile getirilen iddiaların da ‘yüzde 99’unun’ yalan olduğunu ileri sürdü.
Olaydan sonra hazırlanan tutanakta siyanür taşıyan boruda sabaha karşı 02.45’te patlama olduğu ve sabah 05.00’e kadar boş araziye yaklaşık 20 metreküp siyanürlü solüsyonun aktığı kayıt altına alındı. Bu rakamın da düşük yazıldığı iddia edildi.
Yapılan soruşturmada Anagold Madencilik kusurlu bulundu ve şirkete en üst sınır olan 16 milyon 441 bin TL idari para cezası uygulandı.
kapasite artışı Murat Kurum’un onayıyla yapılmış
Sol Haber’de yer alan habere göre, madenin kapasitesi uzmanların uyarılarına rağmen, 2020 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ikinci defa artırılmıştı.
O dönem bakanlığın koltuğunda, şimdi AK Parti’den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday gösterilen Murat Kurum oturuyordu. Kurum’un imzasını taşıyan onay ile maden alanı 3 kat artırıldı.
Sanal medya hesabından paylaşım yapan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan da kapasite artışına itiraz ettiklerini hatırlattı.
Sağkan, “14.04.2022 tarihinde, anılan madenin 2. Kapasite artışı projesinin felaket riski taşıdığını, tesise verilen ÇED olumlu kararının deprem riski, su kaynakları ve nehirlerin korunması bakımından bilimsel gerçeklere aykırı olduğunu belirterek olası felaketlere dikkat çekmiştik” dedi.
14.04.2022 tarihinde, anılan madenin 2. Kapasite artışı projesinin felaket riski taşıdığını, tesise verilen ÇED olumlu kararının deprem riski, su kaynakları ve nehirlerin korunması bakımından bilimsel gerçeklere aykırı olduğunu belirterek olası felaketlere dikkat çekmiştik.… https://t.co/AyWRcmoKee pic.twitter.com/aSJVhAIk83
— Erinç Sağkan (@erincsagkan) February 13, 2024
HABER MERKEZİ