Kürtçe’nin tüm baskı ve asimilasyon politikalarına karşı ayakta kaldığını belirten Kürt Edebiyatçılar Derneği Eşbaşkanı Sultan Yaray, ‘Büyük bir inançla çalışmalarımızı yürüteceğiz’ dedi
Kürt yazarlar arasındaki bağı ve örgütlülüğü güçlendirmek, edebiyat ve dilin gelişimine katkıda bulunmak amacıyla Diyarbakır’da geçtiğimiz günlerde açılışı gerçekleştirilen Kürt Edebiyatçılar Derneği’nin eşbaşkanılığını Sultan Yaray ve Hogir Berbir yürütecek. Kürtçe’nin Kurmancî, Kirmançkî ve Soranî lehçelerinde edebiyat çalışmaları hedefleyen dernek, ayrıca şevbuhêrk (dengbêjlerin divan kurduğu gece), atölye, panel, seminer ve konferans gibi etkinlikler düzenleyecek.
Derneğin kuruluşuna ilişkin konuşan Eşbaşkan Sultan Yaray, Kürt Yazarlar Derneği’nin Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılmasının ardından bir boşluk oluştuğunu ve bundan kaynaklı böylesi bir girişime ihtiyaç doğduğunu belirterek, yazarlar arasında oluşacak dayanışmanın en başta Kürt edebiyatı için önem arz ettiğine dikkati çekti.
‘Büyük bir inançla çalışmalarımızı yürüteceğiz’
Diyarbakır’ın yazarlarıyla birlikte edebiyat ve yayıncılık alanında çok zengin bir konuma sahip olduğunu ifade eden Yaray, “Büyük bir inançla çalışmalarımızı yürüteceğimize inanıyoruz. Edebiyat geceleri, yazarlarla birlikte toplantılar, sorunların çözümlerine yönelik adımlar atacağız. Birçok yazarın eserlerini bilmiyoruz. Bu eserlere sahip çıkmak için imza ve edebiyat günleri düzenleyeceğiz. Fakat sadece Kürtçe yazılan eserler değil. Bunun dışında Süryanice, Arapça, Türkçe yazanların eserlerine sahip çıkacağız” dedi. Yaray, ayrıca cezaevindeki tutuklular tarafından kaleme alınan edebi eserlere de işaret ederek, “Yayınlanmayan eserleri aileler aracılığıyla bize ulaştırabilirler. Biz yayıncılık ve duyurusu anlamında yardımcı olacağız” dedi.
Derneğin açılış tarihinin 21 Şubat Dünya Anadil Günü’ne yakın bir dönemde açılmasının önemli olduğunu belirten Yaray, 20 Şubat’ta derneklerinde bir panel düzenleyeceklerini aktardı. Panelin ardından farklı etkinliklerde bulunmak amacıyla Mardin, Cizre ve Urfa’ya gideceklerini söyleyen Yaray, “2020 yılını Kürtçe dil yılı olarak ilan edeceğiz. Çünkü başka bir dil olsaydı şu ana kadar yok olmuştu. Kürtçe tüm baskı, asimilasyon politikalarına karşı ayakta kaldı” ifadelerini kullandı.