2 Aralık Dünya Köleliğin Kaldırılması Günü ancak ILO verilerine göre dünya çapında 50 milyon ‘modern köle’ bulunuyor
Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Uluslararası Çalışma Örgütü’ne (ILO) göre, dünya çapında her 150 kişiden biri ‘modern kölelik’ olarak adlandırılan sömürü düzeninde sıkışmış durumda.
BM, modern kölelik mağduru toplam insan sayısının 50 milyon olduğunu belirtiyor. Bu sayı, sadece dört yıl önce 40 milyondu.
Modern kölelik, insanların çeşitli yollarla sömürülmesi olarak ifade ediliyor ve bu uygulamalar arasında şunlar sıralanıyor: Zorla çalıştırma: İnsanların kendi iradeleri dışında yapmaya zorlandıkları her türlü iş. Borç esareti: İnsanların borçlarını ödemek için çalışmaya zorlanması. Soy temelli kölelik: İnsanlar köleliğe doğduğunda ve alınıp satılan bir eşya muamelesi gördüğünde. Zorla evlilik: Birisi kendi isteği dışında evlendirildiğinde ve ayrılamadığında. Ev hizmetlerindeki kölelik: Bu her zaman kölelik kapsamında değildir, ancak ev hizmetlileri kapalı kapılar ardında istismara ve sömürüye açık olabilir.
BM’ye bağlı Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), 49,6 milyon insanın modern kölelik koşullarında yaşadığını söylüyor. Bu, kabaca dünyadaki her 150 kişiden biri demek.
ABD’deki Richmond Üniversitesi’nde siyaset bilimi doçenti ve kölecilik karşıtı bir aktivist olan Dr. Monti Datta, “Bu, genellikle ekonomik kazanç için savunmasız insanların sömürülmesi anlamına geliyor” diyor ve ekliyor: “Bu, fiziksel veya psikolojik baskı ile destekleniyor.”
Dünyada kaç kişi zorla çalıştırılıyor?
ILO 27,6 milyon insanın zorla çalıştırıldığını söylüyor. Özellikle göçmen işçiler bu konuda savunmasız konumda. Dr. Datta, Hindistan’ın zorla çalıştırma açısından belki de en kötü ülke olduğunu söylüyor. Dünyada 4,9 milyon kadın ve çocuğa ‘seks işçiliği’ yaptırıldığı düşünülüyor. Dr. Datta, “Bu tür bir köleliğin travması, belki de bir savaşta savaşmaktan daha kötü” diyor:
Kaç kişi zorla evliliğin içinde?
ILO’ya göre ayrıca dünya çapında 22 milyon insan zorla evlendirilmiş durumda. Bunların üçte ikisi Asya-Pasifik bölgesinde yaşanıyor. Bununla birlikte, ILO’nun verileri, zorla evliliklerin en çok Körfez Arap ülkelerinde yaygın olduğunu gösteriyor. Bölgedeki her bin kişiden 4,8’i zorla evlendiriliyor.
Modern kölelikten kim sorumlu?
Dünyadaki zorla çalıştırmanın (seks işçiliği dahil) yüzde 86’sından özel sektördeki işverenler sorumlu. ILO, dünya genelinde işverenlerin zorla çalıştırmadan 150 milyar dolar kâr elde ettiğini tahmin ediyor.
Bu paranın 51,8 milyar dolarının, Asya-Pasifik bölgesindeki işverenler tarafından zorla çalıştırılan 15,1 milyon kişiden elde edildiğini söylüyor. Bunun 46,9 milyon doları ise gelişmiş ülkeler ve Avrupa Birliği’nde elde edildi.
Ancak ILO, nüfusuna oranla dünyada en fazla ‘modern köleye’ sahip olan bölgesinin Körfez Arap ülkeleri olduğunu ve her bin kişiden 5,3’ünün zorunlu çalıştırıldığını söylüyor.
Kaynak: BBC Türkçe