Okullarda karne heyecanının sürdüğü saatlerde ekonominin belkemiğini oluşturan bankalarda da not gerginliği altındaydı. Kredi değerlendirme kuruluşu Moody’s, 17 Türk bankasının notunu düşürdü. Merkez’in faiz kararı ise doların ateşini söndüremedi
Koç Holding, THY, OYAK gibi Türkiye’nin en büyük 11 kuruluşunu olası not indirimi için takibe alan uluslararası kredi değerlendirme kurumu Moodys, Türkiye’deki bankalarla ilgili raporunu yayınladı. Moody’s, 17 Türk bankasının notunu düşürdü. Moodys’ten yapılan açıklamada, “Not indirimlerinin, kurumların fonlama profilleri üzerindeki olumsuz etkisiyle birlikte Türkiye’nin çalışma ortamının bozulmasını yansıttığı” belirtildi.
Daha kötüye gidebilir
Moody’s not izlemelerin, çalışma ortamının daha fazla bozulma ihtimali ve bunun bankaların bağımsız kredi gücü üzerindeki etkisine, yabancı sermayeli bankaların iştiraklerine verdiği destekteki değişimlere ve Moody’s’in 1 Haziran’da Türkiye’nin “Ba2” seviyesindeki kredi notunu, gelecek dönemdeki makroekonomik politikalara yönelik belirsizlik gerekçesiyle izlemeye aldığını açıklamasının ardından hükümetin destek kapasitesindeki zayıflamaya odaklanacağını belirtti.
Moody’s, Türk bankalarına yönelik Mart 2018’deki son değerlendirmeden bu yana Türkiye’deki çalışma ortamının, özellikle de piyasa fonlaması açısından kötüleştiğini vurguladı.
TL erime sürecinde
Moody’s’ten yapılan açıklamada şöyle denildi: “Bu olumsuz gelişmeler, öncelikle makroekonomik politikanın gelecekteki yönü ile ilgili belirsizliği yansıtarak, özellikle yatırımcı güveninin zedelemesiyle ortaya çıkıyor. Dolar kısa vadeli piyasa fonlamalarına olan yüksek bağımlılıkları nedeniyle, kısıtlı fonlama koşulları, Türk bankaları için önemli bir sorun” analizine yer verildi.
Moody’s ayrıca altı Türk bankasının ihraç ettiği ipotekli tahvillerin de not düşürme için izlemeye alındığını açıkladı. Bu bankalar: Akbank, Garanti Bankası, Şekerbank, Vakıfbank, Yapı Kredi Bankası ile İş Bankası.
Şimşek’ten itiraz geldi
Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Moody’s’in 17 Türk bankasının notunu düşürmesine yönelik açıklama yaptı. Şimşek , Moody’s’in bankacılık sektörü ile ilgili kararının ardından, “Bankacılık sektörümüz sağlıklı ve sağlam. Sermaye yeterlilik oranı yüzde 16.7, kur ve faiz artışı sonrasında bile yüzde 15” dedi.
Dolar indirilemedi
Faiz artırımının ardından hükümet kanadından “kurun tansiyonunun düşürüldüğü” şeklinde iyimser açıklamalar gelse de, Merkez Bankası’nın piyasa beklentilerinin üzerinde yaptığı artışın ardından dolar, 4.49 seviyesinde kilitlendi.
Faiz haramdır ama…
Merkez Bankası, son bir ayda ikinci kez faiz artırımı kararı alarak politika faizini 125 baz puan artırarak yüzde 17.75’e yükseltti. Böylece politika faizi yüzde 17.75’e yükseldi. Türkiye, böylece dünyada faiz oranı en yüksek dördüncü ülke oldu. Dünyada en yüksek faiz veren ilk 3 ülke ise, Arjantin, Venezuela ve İran.
FT: Seçim sonrası önemli
Financial Times, “Türkiye’nin seçim öncesi faizleri artırmasının ardından lira değer kazandı” başlıklı haberinde, Merkez Bankası’nın faizleri ‘önemli seçimler öncesi’ beklentilerin de üzerinde arttırmasının, müdahale kaygılarını azaltacağını söylüyor. Gazeteye konuşan Capitel Economics’ten Jason Tuvey de “Önemli olan bu ihtiyatlı politikanın seçimlerin ötesinde sürüp sürmeyeceği” diyor.
EKONOMİ SERVİSİ