Doktor Bahattin Ahmet Yalçın’ın hasta yakınının şiddetine maruz kalmasına tepki gösteren sağlıkçılar, artan şiddeti protesto etti. Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Saip, Sağlıkta Şiddet Yasası’nın çıkarılması gerektiğini söyledi
Urfa’da Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Acil Sevisi’nde 18 Temmuz’da görev yapan Doktor Bahattin Ahmet Yalçın’ın bir hasta yakını tarafından kafasına sert bir cisimle vurularak darp edilmesine tepkiler sürüyor. Sağlıkta şiddet başta İstanbul olmak üzere Urfa, Diyarbakır, Mersin ve Adana’da da yapılan eylemlerle protesto edildi.İstanbul Tabip Odası (İTO), Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) çağrısıyla sağlıkta yaşanan şiddeti protesto etmek amacıyla İstanbul Tıp Fakültesi Temel Bilimler Binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası(SES) ve İstanbul Aile Hekimliği Derneği(İSTAHED) destek verirken, çok sayıda hekim, sağlık çalışanı ve yurttaş da eyleme katıldı.
Talep karşılanamıyor
Eylemde konuşan İTO Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, niceliğin ön plana çıkarıldığı sağlık politikaları nedeniyle hastalara yeterli süre ayrılmadığını belirterek, hastalarda yaratılmış olan aşırı beklenti ve bunun karşılanamıyor olmasının şiddeti artıran bir durum olduğunu söyledi. Sağlıkta şiddetin, sağlığın en önemli ayağı olan hekimleri giderek tükenmeye doğru ittiğini dile getiren Saip, “Sağlıkta şiddete neden olan sağlık politikalarından, şiddete yol açan sağlık dilinden uzak durulması gerektiğini bir kez daha dile getiriyoruz. Hekimler ve sağlık çalışanları maalesef yetersiz. Kışkırtılan sağlık talebi karşısında yetersiz kalıyoruz. Hemşire yetersizliği tıbbi sekreter yetersizliği, sosyal hizmet uzmanlarının yetersizliği ve sağlıktaki sorunların yegane sorumlusu gibi hekimlerin üzerine yıkılmaktadır” dedi.
Dönüşümden vazgeçilmeli
Yetkililere çağrıda bulunan Saip, “Hemşire sayısını artırın, acillere destek olan, caydırıcılık için Türk Tabipleri Birliği’nin yıllardır önerdiği Sağlıkta Şiddet Yasası’nın bir an önce çıkarılıp, şiddet uygulayan kişilere caydırıcılık olsun diye cezaların artırılması hem de onların bir an önce tutuklanması gerekir. Sağlıkta dönüşüm programından vazgeçilmeli. Daha nitelikli hastaya sağlık süresi ayıran, hastalıkları ile ilgili detaylı bilgilerin verildiği daha iyi koşullarda bir ortam sağlanmalıdır” diye konuştu.
Şiddet engellenmeli
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atıl Yüksel de, yıllar önce bir hasta yakını tarafından öldürülen Prof. Dr. Göksel Kalaycı’yı anarak, “O zihniyet de, kaldırım taşını atan zihniyet de aynı zihniyettir. İsteğimiz bunların oluşmasını engelleyecek geniş modellerin üretilmesidir” ifadelerini kullandı.
Artık yeter!
Ortak açıklamayı okuyan İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Rukiye Ömeroğlu ise, TTB’nin dile getirdiği sağlıkta şiddeti önleme yasasının bir an önce çıkarılarak şiddet uygulayanlara hapis cezasının yasalaşmasını bir kez daha talep ettiklerini ifade ederek, “Sağlık kuruluşlarında meslektaşlarımızın güvenliğinin sağlanması için caydırıcı ve önleyici gerçekçi önlemlerin ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çiziyoruz. Artık yeter!” dedi.
Önlemler yetersiz
Sağlıkta şiddeti Urfa Tabip Odası’nın Mehmet Akifİnin Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde basın açıklamasıyla protesto etti. Yapılan basın açıklamasına Eğitim-Sen, SES Urfa şubeleri ile Urfa Barosu, Aile Hekimleri Derneği Şubesi ve Türk Sağlık Sen Şubesi destek verdi. Açıklama yapan Urfa Tabip Odası Başkanı Ömer Melik, “Sağlık kuruluşlarında meslektaşlarımızın güvenliğini sağlamak için caydırıcı, önleyici ve gerçekçi önlemlerin ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çiziyoruz” dedi.
HABER MERKEZİ