Samsun’un Canik ilçesine bağlı Çamalan köyünde ormanlık alan ve fındık bahçesi olan araziye altın madenine, siyanür liçi dahil ruhsat verildi. Valiliğin “ÇED gerekli değildir” kararı alması ise dikkat çekti
Çanakkale’de yüz binlerce insan, altın madenine karşı maden sahasının işgali ve halen nöbet eyleminin sürdüğü alanda maden işletmesini durdurmayı başarmıştı. Çanakkale gündemimizde yer almaya devam ederken, yeni bir altın madeni ve siyanür liçi için Samsun’da ruhsat verilmesi dikkat çekti. Ruhsat verilen altın maden sahası ile sınır olan Tekkeköy’ün tarım arazileri üzerine biyokütle santrali kurulmasına karşı bölgede mücadele sürerken altın madeni girişimi bölgede tepkilerin artacağına işaret ediyor.
Siyanür işletmesi
Samsun’un Canik ilçesine bağlı Tekkeköy’e sınır Çamalan köyünde ruhsatlandırılan altın madeninin fındık bahçeleri ve ormanlık alanın üstünde açık ocak olarak işletileceği belgelerde yer alıyor. Aynı sahada siyanür liçi ile altın ayrıştırılması için işletme ruhsatı verilmiş olması iktidarın maden politikalarını ortaya koyarken doğanın siyanürle zehirlenmesine yönelik umursamaz bir yol izlediği görülebiliyor.
Ruhsat sahibi taşeron mu?
Altın rezervinin tespit edildiği iddia edildiği tahminen 1 milyon 174 bin 500 ton altın rezervi olduğu raporlarda belirtildi. Kayserili olduğu ancak bilinen herhangi bir şirketinin olmaması ruhsat verilen İsmail Kürşad Çoban’ın bu alanı bir taşeron olarak mı işleteceği sorularını gündeme getirdi. Ruhsat verilen Çoban’ın 2007’de Samsun’da sürdürdüğü maden ocağı ile ilgili bakanlık tarafından cezalandırılmış olması ise bir başka ayrıntı.
Valiliğin tutumu anlaşılamıyor
Dünya altın madenciliği yapan tekeller ya kendisi tarafından yerelde bir şirket kurup kendilerini maskelerken diğer yandan ise yerel bir işbirlikçi ile birlikte hareket ettiği biliniyor. Samsun Valiliği’nin Çoban’a hazırlanan dosyaya dayanarak ‘ÇED gerekli değildir’ kararını ve maden işletme ruhsatını kolayca vermesi ise sorgulanması gereken bir başka durumu ortaya çıkarırken valiliğin bu tutumu anlaşılmaktan uzak bulunuyor.
Köylüler siyanürden habersiz
2014 yılında gerekli izin ve ruhsatların valilikçe verildiği elde edilen belgelerde ortaya çıktı. Altın araması yapacak İsmail Kürşad Çoban, altın aranacağı belirtilen Çamalan köyünde bazı yurttaşlardan arazilerini 10 yıllığına kiraladığı anlaşıldı. Ancak kiraya verenler köylülerin, bölgede siyanür liçi kullanılacağından haberlerinin olmadığı belirtiliyor.
ÇED gerekli değil kararları!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporlarıyla ilgili hazırladığı veriler, Türkiye genelinde sürdürülen rant ve talan projelerinin aynası olduğu görülebiliyor. Bakanlığın verilerine göre; ÇED Yönetmeliği’nin ilk kez yayımlandığı 1993 yılından 2018’e, 60 bin 694 kez ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verildi. Bu kararların 55 bin 487’si, AKP iktidara geldiği 2002 yılından sonra gerçekleşti. ‘ÇED olumlu’ kararlarının da 5 bin 288 adet kararın 4 bin 887’si AKP dönemine ait. Bu sayı oran olarak yüzde 91.4’de denk düşerken, ‘ÇED gereklidir’ kararı ise binde 5. AKP iktidarı döneminde sadece 53 proje için ‘ÇED olumsuz’ kararı verilmesi ise dikkat çekici.
EKOLOJİ SERVİSİ