Gazetecilerin içinde bulunduğu durumun araştırılması için önerge veren CHP’li Utku Çakırözer, OHAL’de 167 basın kurumunun kapatıldığını ve 12 bin gazetecinin işsiz kaldığını söyledi. Çakırözer, 144 gazetecinin ise cezaevinde olduğuna dikkat çekti
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, basın özgürlüğü ve basın çalışanlarının sorunlarının araştırılması için TBMM Başkanlığı’na araştırma önergesi verdi. Konuya ilişkin önceki gün Meclis’te basın toplantısı düzenleyen Çakırözer, Meclis Başkanı Binali Yıldırım’ın geçtiğimiz günlerde Gazete Habertürk’ün kapatılmasına ilişkin söylediği “Birini kapattık, biri kaldı, onlar da bizim gibi işsiz kaldı” cümlelerini hatırlatarak, bu tür ifadelerin yetkili kişilerce bu kadar rahat ifade edilmesinin basın özgürlüğü açısından kaygı verici olduğunu söyledi.
Altı ayda 32 tutuklama
Açıklamasında Türkiye’nin basın özgürlüğü konusunda 180 ülke içerisinde 157’nci sırada yer aldığını hatırlatan Çakırözer, 12 bin gazetecinin işsiz olduğunu, 144 gazetecinin de cezaevlerinde tutulduğunu ifade etti. Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin verilerinden örnekler de veren Çakırözer, “2018 yılının ilk 6 ayında 27 gazeteci gözaltına alındı. 32 gazeteci tutuklandı. Yaklaşık 55 gazeteci işten atıldı” dedi.
İşsizlikte zirve meslek
Medya kurumlarının kapatılması ile yüksek olan işsizlik oranlarını daha da arttırdığını dile getiren Çakırözer, şunları söyledi: “TÜİK verilerine göre işsizliğin yüzde 19,1 ile en yüksek olduğu meslek alanlarından birisi gazeteciliktir. Sektörde işsizlik oranı yüzde 30’lara varmış, bugün 12 bin civarında meslektaşımız işsiz. OHAL kapsamında da toplam 167 basın, yayın, radyo, televizyon ve haber ajansı kapatılmış, bu kapsamda birçok medya çalışanı işsiz kalmıştır. Son olarak 3 gazete kapatıldı. Bu durum işsiz sayısını daha da çok arttıracak.”
Gazetelerin maliyeti arttı
Basın kuruluşlarının karşılaştığı en önemli sorunlar arasında finansal sıkıntıların olduğunu da aktaran Çakırözer, dolar kurunda yaşanan artışın kağıt fiyatlarını arttırması nedeniyle gazetelerin maliyetlerinin arttığına dikkat çekti. Çakırözer’in kağıt fiyatları konusunda önerileri ise şöyle: “Gazetelerin sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından gazetelerin maliyetlerini arttıran en önemli etkenlerden birisi olan kağıt fiyatları konusunda kur sabitlemesi yapılması ya da kağıt masraflarının devlet tarafından desteklenmesi yönünde düzenleme yapılmalıdır.”
BTK istedi JINNEWS’e dava açıldı
Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK), 8 kez internet sitesini engellediği JinNews hakkında yayınladığı haberlerle “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu üzerine JinNews Haber Müdürü Safiye Alağaş hakkında soruşturma başlatıldı. Savcılık soruşturmayı tamamlayarak Alağaş hakkında “örgüt propagandası” iddiasıyla iddianame hazırladı. İddianame, Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. JinNews’ün haberine göre iddianamede, Afrin’e dönük askeri harekata ilişkin haberler ve ‘kadının kalemi’ köşesinde yayınlanan kimi yazılar suç delili sayıldı. İddianamede, Safiye Alağaş hakkında “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 5 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Gazeteci Alağaş’ın ilk duruşması 11 Aralık’ta görülecek.
Gazateciye fotoğraftan hapis cezası
Sosyal medya hesaplarında yaptıkları haber içerikli paylaşımlar nedeniyle gazeteci Serdar Altan ve Fuat Yaşar hakkında “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 1 yıldan 5 yıla kadar hapis istemiyle açılan iki ayrı davanın duruşması, önceki gün görüldü. Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen her iki duruşmada Serdar Altan hakkında 2015 yılında sosyal medyada YPG üyelerinin fotoğraflarını paylaştığı gerekçesiyle “örgüt propagandası yapmak”tan 1 yıl ay hapis cezası vererek, cezayı 5 yıl süreyle erteledi. Aynı duruşmada gazeteci Yaşar hakkında verilen mütalaada ise savcı beraat istedi. Kararını açıklayan mahkeme heyeti, Yaşar’ın üzerine atılı “örgüt propagandası yapmak” suçunun yasal unsurları oluşmadığı gerekçesiyle hakkında beraat kararı verdi.
ANKARA