Türkiye’de çiftçiler kan ağlarken Diyarbakır ve Urfa’da bu durumu çok aşan sorunlar çiftçiyi adeta açlığa mahkum etti. Bir yandan yaşanan kuraklık, bir yandan ise elektrik dağıtım şirketinin uygulamaları çiftçileri topraktan uzaklaştırıyor
Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde buğday hasadı başladı. Hasadın bu sene beklentilerinin çok altında kaldığını belirten çiftçiler, olumsuz hava şartları ve masrafların yüksek olmasından dolayı buğdaydan bu yıl zarar ettiklerini söylediler. Bu yılki buğday hasadı hakkında bilgi veren Bismilli çiftçiler, bu yıl olumsuz hava şartları ile mazot, gübre, elektrik ve ilaç masraflarının kendilerini zor durumda bıraktığını, bu olumsuz durumun da çiftçilere zarar ettirdiğini söyledi. Geçen seneye nazaran mısır üretiminin daha düşük olduğunu belirten çiftçiler, bunun en büyük sebeplerinden bir tanesinin de yağmurların ihtiyaç duyulduğu zamanda az yağması, sonrasında, ekinin hasadı döneminde de çok fazla yağmurun yağması olduğunu söylüyorlar.
Suya ve elektriğe çalışıyoruz
Havanın hasat öncesi dönemde kurak geçmesinden dolayı sulama yapmak zorunda kaldıklarını ve bunun da ek bir masraf olarak ortaya çıktığını belirten çiftçiler, “Bu sefer mazot fiyatları yüksek olmasından dolayı çok masraf çıkardı bize. Geçen seneye göre mazotun fiyatı hemen hemen iki katına çıktı, gübre yine aynı öyle, elektrikle sulamaya kalkıştık elektrik faturaları çok yüksek geldi. Kanal sulamalarında dönüm başı 40-50 bin lira iken, elektrikte 100 bin, 150 bin TL’yi aşıyor. Tarlalarımızı sulayamadığımız için verim düşüklüğü oldu. Tarlalarımızı sulayamadığımız için toprak çoraklaştı, verimi düştü” diyorlar.
Her şey çiftçinin aleyhine
Bu sene verimden memnun olmadıklarını belirten çiftçiler, “Gübresiyle tohumuyla tüm masraflarıyla ortalama 700 bin 800 bin TL gibi bir masraf çıkıyor. Devletin buğdaya verdiği en iyi fiyatta 1 lira ile 50 kuruş arasında. Biz şu an seksen kuruşa dahi satamıyoruz. Tüccarlar fiyat indirmek için bahane arıyor” dediler. Devlet, toplulaştırma yapılmadığından dolayı ürün prim ve desteklerini yapmıyor. Toplulaştırmaların ise arazilerin belli ellerde toplanması için gerçekleştirildiği ise biliniyor. Bir yandan küresel ve buna bağlı bölgesel ısınma iklim değişikliğine neden olurken, bölgede Dicle Elektrik’in uygulamaları çiftçiyi açlığa sürüklüyor. Kanal sulama sistemi olmayan yerlerde çiftçiler, sulama yapsın ya da yapmasın arazi büyüklüğüne göre dönüm başı belirlenen enerji parasını çiftçilerin ödemesi zorunlu hale getirildi.
DİYARBAKIR