Bu yılın başından itibaren Akdeniz üzerinden Avrupa’ya geçmek isteyen bin 405 mültecinin hayatını kaybettiği açıklandı. Uluslararası Göç Örgütü’nün (IOM) Cenevre’de yaptığı açıklamada, rakamın şu ana kadar tahmin edilenin yüzde 40 üzerinde olduğu vurgulandı. Bu rakamlara 19 ve 20 Haziran’da yaşanan ölümlerin de dahil olduğu belirtildi.
300 mülteci yaşamını yitirdi
DW Türkçe’nin haberine göre, Cuma günü Libya’nın başkenti Trablus açıklarında mültecileri taşıyan bir balıkçı teknesinin alabora olması sonucu 104 kişi hayatını kaybetti. Pazar günüyse Trablus’un doğusunda benzer bir olay yaşandı, 114 kişi yaşamını yitirdi. IOM’un açıklamasında yer almayan son olay Pazartesi günü yaşandı ve yine Libya açıklarında bir şişme bottaki 104 kişiden, 63’ü yaşamını yitirdi. Birleşmiş Milletler verilerine göre Haziran ayında 692 mülteci daha Avrupa’ya geçmek isterken hayatını kaybetti.
68 milyon göçmen var
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü’nde zorla yerinden edilen insanların sayısını açıklamıştı. Açıklamada 2017 yılı sonu itibarıyla dünyada savaş, şiddet, baskı gibi nedenlerle yaşadığı yeri terk etmek zorunda kalan 68,5 milyon insan olduğu belirtilmişti. Bu rakam geçen yıla göre 2 milyon 900 bin daha fazla. Böylece İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en üst seviyeye ulaşmış durumda. Yaşadığı yeri terk etmek zorunda kalan insanların büyük çoğunluğu yurttaş oldukları ülkelerde kalıyor. Birleşmiş Milletler rakamlarına göre savaş nedeniyle yaşadığı bölgeyi terk ederek ülkesinin bir başka kesimine göç etmek zorunda olanların sayısı 40 milyonu buldu. Yaklaşık 25 milyon ise sınırları aşarak başka ülkelere göç etmek zorunda kaldı. İltica başvurusunda bulunanların sayısı 3 milyonu geçiyor. UNHCR’nin raporuna göre en çok göçmen veren ülkeler Suriye, Afganistan, Güney Sudan, Myanmar ve Somali. En çok göçmen alan ülkeler ise Türkiye, Pakistan, Uganda, Lübnan ve İran.
AB’de mülteci krizi
Savaş, şiddet, taciz ve ekonomik sıkıntıların yol açtığı göç, en çok Avrupa’nın başını ağrıtıyor. Avrupa Birliği’nin 28-29 Haziran tarihlerinde düzenlediği Brüksel’deki liderler zirvesi, bu anlaşmazlık nedeniyle kilitlendi. Muhafazakar ve aşırı sağ partilerin iktidarda bulunduğu Avusturya, Macaristan, İtalya, Çekya’nın mültecilere kapıların kapatılmasını savunuyor. Yunanistan, İspanya, Fransa’nın başını çektiği ülkeler ise daha insani yöntemlerden yana. Mülteci krizi yaşayan Berlin yönetiminde Merkel’e en büyük destek de bu ülkelerden geldi. En çok mültecinin bulunduğu AB üyesi Almanya’da ise İçişleri Bakanı Seehofer ise Avusturya, İtalya, Macaristan ve Çekya gibi düşünüyor. Avrupa’ya giden Suriyeli mülteci sayısının bir milyon civarında Almanya’da 530 bin Suriyeli mülteci olduğu bildiriliyor. İsveç’te 110 bin, Avusturya’da ise 50 bin mülteci var.
HABER MERKEZİ