Mardin’de 10 ay içinde 10 kadın şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. Şahmaran Kadın Platformu’ndan Gülizar İpek, soruşturmaların etkin yürütülmediğini söyleyerek, şüpheli kadın ölümlerine ve şiddete karşı örgütlenme çağrısında bulundu
Sosyo Politik Saha Araştırmalar Merkezi, geçtiğimiz günlerde kadın katliamlarına ilişkin rapor açıkladı. Rapora göre, yılın ilk 10 ayında 197’si şüpheli olmak üzere 453 kadın yaşamını yitirdi. En fazla şüpheli kadın ölümlerinde ilk 5’te yer alan Mardin’de ise 10 ayda 10 şüpheli kadın ölümü yaşandı. Şüpheli kadın ölümlerine dair başlatılan soruşturmalar ise yerinde sayıyor.
Konuyla ilgili Jinnews’e konuşan Mardin Şahmaran Kadın Platformu Üyesi Gülizar İpek, şüpheli ölümlerin, kapatılan kadın kurumları ve hükümetin kadına yönelik şiddet politikalarının sonucu olduğunu söyledi.
‘Yargı görevini yapmıyor’
Kentte yaşanan şüpheli kadın ölümlerinde geçtiğimiz yıla oranla ciddi bir artışın söz konusu olduğunu söyleyen İpek, bu artışın en önemli nedeninin hükümetin kadına yönelik uyguladığı şiddet politikaları olduğunu vurguladı. “Nusaybin, Kızıltepe, Derik ve Midyat gibi ilçelerde yaşanan ölümlerde ciddi anlamda bir artış oldu” diyen İpek, sözlerine şöyle devam etti: “Ne yazık ki bu 10 kadının neden öldükleri ya da neden intihar ettiklerine dair bir sonuç yok. Yargı bu anlamda görevini yerine getirmiyor. Normalde yargının şu anda ‘intihar’ denilen ölümlerin sebebini bulması gerekirken cezasızlık politikalarıyla şiddeti teşvik ediyor.”
‘Nedenleri araştırılmıyor’
Kapatılan kadın kurumları ile birlikte kadınlara ulaşma ve örgütlenme konusunda kısıtlı imkanların söz konusu olduğunu ifade eden İpek, “10 kadının şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmesi normal değil. Açılan soruşturmalarda ölümlerin nedenleri araştırılmıyor. 10 kadının katledilmesinden bahsediyoruz. Bunlar aslında intihar değil cinayettir. Sistemin kadın düşmanı politikalarından kaynaklı kadına hiçbir şekilde yaşam alanı bırakılmadı. Yargı sistemi cezasızlık politikası ile şiddeti teşvik edecek noktaya geldi. Bunlara karşı bizim her alanda örgütlenmemiz gerekiyor. Katledilen kadınların faillerinin de bir an önce bulunması gerekiyor” ifadelerinde bulundu.
Ölümlerde baş sırada şiddet var
Mardin’de 10 ayda yaşanan şüpheli ölümlerde yaşamını yitiren kadınların isimleri ise şöyle:
* Zehra Yalçın (55): 31 Mayıs günü Nusaybin’in Giremira kırsal mahallesinde şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. Zehra Yalçın’ın çocuk yaşta kaçırılıp evlendirildiği erkek tarafından yıllarca şiddete uğradığı öğrenildi.
* Sebahat Oral: 1 Haziran Kızıltepe’de şüpheli şekilde yaşamını yitirdi.
* Şenaz Ürün (19): 6 Haziran günü Midyat’ta şüpheli şekilde yaşamını yitirdi.
* Sare Gök (21): 21 Haziran günü Midyat’a bağlı Hanlar (Xanika) Mahallesi’nde koyun otlatırken şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. Sare Gök’ün otopsi raporunda vücudunda çok sayıda darp izi tespit edildi.
* Saliha Adsoy (44): 27 Haziran günü Artuklu’ya bağlı Konaklı (Xirbêkeblo) Mahallesi’nde su kuyusunda yaşamını yitirmiş halde bulundu.
* Berfin Alça: 28 Temmuz günü Kızıltepe’de şüpheli şekilde yaşamını yitirdi.
* Fadile Asan: 15 Ağustos günü Kızıltepe’de şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. Fadile Asan’ın zorla evlendirildiği öğrenildi.
* Kanite Eraslan (20): 26 Ağustos günü Midyat’a şüpheli şekilde yaşamını yitirdi.
* Kübra Ergül (20): Mardin’in Derik ilçesine bağlı Pir Abbas Mahallesi’nde evinde şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu.
* Nazlı Can: Mardin’in Savur ilçesine bağlı Sürgücü beldesinde 3 Ekim’de balkondan düşerek yaşamını yitirdi. Nazlı Can’ın düşme sonucu değil, ateşli silahla vurulduğu için yaşamını yitirdiği ileri sürüldü.
MARDİN