KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, 1 milyondan fazla kadının çocuk bakımı nedeniyle işi bırakmak zorunda kaldığını ifade ederek, kreş hakkına dikkat çekti.
Çocuk bakımını doğrudan anneye yükleyen toplumsal cinsiyet kalıpları nedeniyle kadınlar kamusal alandan ve çalışma hayatından koparılıyor. Bu nedenle kadınlar için önemli bir konu olan kreşler ise yasada tanımlanmış olmasına rağmen henüz tam anlamıyla hayata geçmiş değil. BirGün’den Öykü Kızıltan’a konuşan KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, TÜİK’in verilerine değinerek, 1 milyon 230 bin kadının çocuklarına baktıkları için iş gücü piyasasına hiç girmediklerini belirtti. Gezen, ‘’ILO’nun 8 Mart dolayısıyla yaptığı bir çalışmaya göre Türkiye’de kadınların yüzde 87’si çalışmak istemekte, fakat istihdam oranı yüzde 32,6’da kalmakta ve ülkemizde her 10 kadından 9’u bakım hizmetlerinin olmaması nedeniyle çocuk bakımını üstlenmek durumunda kalıyor. Nitekim TÜİK’in hazırlamış olduğu Aile Yapısı Araştırması 1 milyon 230 bin kadının çocuklarına baktıkları için iş gücü piyasasına hiç girmediklerini tespit etmiştir.
Benzer şekilde 1 milyon 112 bin kadın çocuk bakımı nedeniyle işten ayrıldığını belirtmektedir’’ şeklinde konuştu. Sorunun kaynağında cinsiyet eşitsizliğinin yattığını söyleyen Gezen, kreşlerin her yıl azaldığını söylerek, “Maliyet politikasıyla kreşler sosyal tesis kapsamına alınıp ödenek ayrılması yasaklanmış. 2016 yılı için 56 olan kamu kreşleri sayısının güncel bilgisi ise açıklanmıyor’’ diye konuştu.
KADIN SERVİSİ