IŞİD’e karşı gösterdikleri direnişle dünyaya umut olduklarını bu nedenle 1 Kasım’ın ‘Dünya Kobanê Günü’ olarak ilan edildiğini belirten Şehit Aileleri Meclisi Eşbaşkanı Ayşe Efendi, dünyanın artık Kürt gerçekliğini görmesi gerektiği söyledi
Suriye’de Mart 2011’de “Arap baharı” adı altında başlayarak yayılan protestolar, daha sonra çatışma ve işgallerle sürdü. Ocak 2014’te Suriye’nin Rakka kentini işgal eden, 8 Haziran 2014 yılında ise Irak’ta bir kurşun bile sıkmadan Musul’u ele geçiren IŞİD, 3 Ağustos’ta 2014’te ise Şengal’e saldırarak Êzîdîlere yönelik katliam gerçekleştirdi. Irak ve Suriye’de geniş bir alanı kontrolüne alan IŞİD, 15 Eylül 2014’te bu kez aynı yıl Kuzey ve Doğu Suriye’de kantonlar kurarak bulundukları bölgeleri savunan Kürtleri hedef aldı. IŞİD’in saldırdığı ve Suriye-Irak’ta aldığı diğer kentler gibi kısa sürede almayı planladığı Kobanê Kantonu, tarihin en büyük direnişlerinden birini verdi.
Serzûrî direnişi
Kobanê’deki direnişin doğrultusunu, saldırıların henüz ikinci gününde kentin yaklaşık 35 kilometre doğusundaki Serzûrî köyünde 12 savaşçı çizdi. Rodî Efrîn komutanlığındaki YPG/YPJ’lilere, 15 Eylül akşamı yüzlerce IŞİD’li tank ve toplarla saldırdı. “Geri çekilin” talimatını dinlemeyen savaşçılar, mevzilendikleri köy okulunda 24 saat boyunca saldırılara karşı direndi. Savaşçıların başındaki komutan Rodî Efrîn, mesajını telsiz üzerinden YPG/YPJ komutanlığına “Biz sonuna kadar direneceğiz ve düşmanın geçişine izin vermeyeceğiz. Şehit düşeceğimizi biliyoruz, ancak yolumuzdan yürüyecek olanlar da var” diye verdi.
Öcalan’ın çağrısı
Serzûrî’deki direnişin yanı sıra Kobanê’de Arîn Mîrkan başta olmak üzere yaşamını yitiren yüzlerce kişinin direnişi, Irak, Türkiye ile İran’la birlikte dünya genelindeki milyonlarca Kürdü birleştirdi. Saldırıların devam ettiği 22 Eylül’de PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın “Kobanê’nin düşüşü, tüm Kürdistan’ın düşüşü demektir. Herkes bu gerçekliğe göre hareket etmeli” değerlendirmesi ve Kürt sorununun çözüm anahtarının Kobanê olduğu çağrısı sonrası, Kürtler yönünü Kobanê’ye çevirdi.
Halk sokaklara döküldü
Öcalan’ın bu mesajıyla Kobanê’ye yönelik saldırılara karşı büyüyen öfke ve tepki, Türk askerleri ile IŞİD üyelerinin sınırda yan yana gözüktüğü fotoğraflar ve dönemin Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan’ın “Kobanê düştü, düşecek” sözleri, halkı sokaklara döktü. Başta Türkiye ve bölge kentleri olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde Kobanê’ye ilişkin görülmemiş eylemler gerçekleşti. Bu eylemlerden sonra uluslararası koalisyon güçleri süren direnişi desteklenmek zorunda kaldı. ABD liderliğindeki koalisyon, IŞİD hedeflerini bombalarken baskılar sonucu Türkiye’nin açtığı koridordan Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne bağlı peşmergeler Kobanê’ye geçti.
134 gün sonra
Kobanê, 134 gün sonra 26 Ocak 2015’te IŞİD’ten tamamen temizlenirken, bu sonuç IŞİD’in sonunu getiren ilk yenilgi oldu. IŞİD, daha sonra hakim olduğu kentlerde de yine Kürtler tarafından yenilgiye uğratıldı.
Dünya Kobanê günü
Farklı inanç ve haklardan direnişçilerin katılımı ile enternasyonal bir boyut kazanan Kobanê direnişi devam ederken, dünyaca ünlü isimlerin çağrısıyla bu direnişe destek için 1 Kasım tarihi “Dünya Kobanê Günü” ilan edildi.
Dünya Rojava günü
IŞİD’in tamamlayamadığı Kürtlerin mücadelesini boğma görevini, Türkiye tamamlama çabasına girdi. Bu bağlamda 2018 yılında Efrîn, 2019 yılında ise Girê Spî ve Serêkaniye’ye desteklediği paramiliter güçlerle saldıran Türkiye, Suriye’nin Kuzey ve Doğu’sunda ortaya çıkan iradeyi kırmayı amaçladı. Bu saldırılara karşı direnişi seçen Kürt, Arap, Türkmen, Ermeni ve diğer halklar ise, direnişleri ile 2 Kasım’ın da Dünya Rojava Günü olarak ilan edilmesini sağladı.
Halkların ortak umudu
Hafızalara kazınan, adına belgesel, filmler, marşlar ve stranlar yapılan Kobanê direnişinin bir parçası olan Fırat Bölgesi Şehit Aileleri Meclisi Eşbaşkanı Ayşe Efendi, yaşadıkları süreci MA’dan Müjdat Can’a anlattı. Kobanê’ye saldırıların yoğunlaştığı dönemde Rojava Halk Meclisi Kobanê Divanı Eşbaşkanı olan Ayşe Efendi, şehitlerin kanıyla zafere gidildiğini söyledi. Efendi, “1 Kasım Kobanê Günü halkların ortak umuduyla, şehitlerin kanı ve Apocu mücadeleyle oldu. Kürt halkı alanlara indi ve tüm dünyaya ‘biz buradayız’ dedi. Bu direniş insanlık tarihine altın harflerle yazıldı” dedi.
‘Kobanê’de hakikat vardı’
Kobanê’de direnenlerin ve direniş mirasına sahip çıkanların Kurdistan’ın çocukları olduğunu vurgulayan Efendi, “Rêber Apo’nun çağrısıyla herkes Kobanê’ye akın etti. Herkes yüzünü Kobanê’ye döndü ve yüreği burada attı. Çünkü Kobanê’de hakikat vardı. Kobanê’de asıl direnenler vardı. Çocuklarımız sadece bir dil, bir ulus, bir ırk için mücadele etmediler. Bütün dünya için mücadele ettiler ve bu uğurda canlarını verdiler. Dünya kadınları için DAİŞ’e karşı savaştılar, insanlık için mücadele ettiler. Bu nedenle herkes Kobanê’ye sahip çıktı” diye belirtti.
Sahip çıkın çağrısı
“Bizler nasıl ki insanlık için mücadele ettiysek, bütün dünya da bizler için mücadele etmeli” diyen Efendi, dünyanın Kürt gerçekliğini görmesi gerektiğine vurgu yaptı. Efendi, “Kobanê genç kadınların, gençlerin ve 70 yaşındaki yaşlıların direnişiyle tanındı. Kobanê Kurdistan’ın devrime katılmasıyla tanındı. Kobanê Avrupa’dan gelenlerle tanındı. Herkesin yüreği Kobanê de attı. 1 Kasım Kürt halkının elde ettiği bir kazanımdır. Halklara çağrımız; o dönem Kobanê’ye sahip çıkanları aynı şekilde Kobanê’ye sahip çıkmaya çağırıyoruz. Çocuklarımızı katleden DAİŞ’in, yine Kobanê’yi hedef alan Erdoğan’ın karşısında yanımızda durmaya ve birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.
URFA