Ulusal Hububat Konseyi (UHK) buğday ekim alanlarındaki daralmaya dikkat çekerek, gıdadaki azalmanın milli güvenlik konusu olduğu savunuldu. Her yıl en az 18-20 milyon ton buğday üretilmesi gerektiğine vurgu yapıldı. Yayınlanan sonuç raporunda ise buğdayın stratejik ürün olduğu, üretiminden uzaklaşılmasının doğuracağı gıda arz güvenliği için ciddi önlemler alınması gerektiği ifade edildi. Sebze meyvedeki yüksek fiyat artışlarıyla birlikte gündeme gelen tarımsal alanlardaki azalma, hububatçıların da birincil gündemi.
Eskişehir Ticaret Borsası evsahipliğinde 26 Ocak 2019 tarihinde Eskişehir’de düzenlenen “2018 Hububat Sektörel Değerlendirme Paneli” nden sonra yayınlanan sonuç raporuna, buğday ekim alanlarındaki büyük daralma damgasını vurdu. Ulusal Hububat Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Taşpınar’ın imzası ile yayınlanan rapora göre, 10-12 yıl önce 9 milyon hektar olan buğday ekim alanı, 7.2 milyon hektar civarına düştü. Bu düşüşte, üretimi zorlayan ve özellikle buğday ekiminden uzaklaştıran uygulamalar arasında; zamansız fiyat açıklaması, fiyatın beklenenin altında olması, zamansız ithalat kararları, buğdayın kasası olarak tanımlanan kurumun yeterli stok bulundurmaması gibi hususlara dikkat çekildi.
‘Destekleme 20 kuruş olsun’
Bir an önce acil önlemler alınması vurgulanarak şu önerilerde bulunuldu:
- Toprak Mahsulleri Ofisi’nin fiyat belirleme ve açıklama zamanları, ithalat zamanlaması üreticinin buğday ekimine devamı açısından hayati önem taşımaktadır.
- Buğdaya verilen ve yıllardır aynı kalan 5 kuruşluk desteğin 10 kuruşa çıkarılması çok olumlu bir yaklaşım olarak değerlendirilmiş ve takdirle karşılanmıştır. Ancak, hissedilir bir etki oluşturması için bu rakamın en az 20 kuruşa yükseltilmesi önerilmektedir.
- Tarım destekleme takviminin 1 Ocak yerine, 1 Ekim olarak yeniden belirlenmesi o Artan döviz kurlarına bağlı olarak üretim maliyetleri yükselişi dikkate alındığında, en büyük payı alan tarımsal motorinde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)’nin kaldırılmasının gündeme alınması önerilmektedir.
- Tarımsal verimliliğin önündeki en önemli engellerden birisi topraklarımızdaki organik madde yetersizliğidir.
Sığır eti Rusya’dan
Türkiye, Rusya’dan sığır eti ithalatına ilişkin veterinerlik sertifikasını onayladı. Soçi’de devam eden yatırım forumu kapsamında gazetecilerle görüşen Rus Tarım Bakanı Patruşev, “Türkiye’ye sevk edilen ürünlerin isim listesi daha da genişleyecek. Sözgelimi Tarım Bakanlığı, yerli üretimimiz olan sığır etinin sevkiyatının artık bu yıl başlamasını bekliyor” dedi. Patruşev ayrıca, Rusya’nın Türk pazarındaki varlığının ‘aktif bir biçimde’ artmaya devam ettiğini de kaydetti. Rusya’nın Türkiye’ye tarım ürünü sevkiyatının, geçen sene yüzde 7 oranında artarak 1.9 milyar dolara kadar yükseldiğini belirten Rus Tarım Bakanı, Türkiye’ye sevkiyatı artan tarım ürünlerinin başta buğday ve arpa oldu- ğunu da ekledi. Rusya üretimi sığır etinin Türkiye pazarına sevkiyatının yapılması, uzun zamandan beri tartışılan bir konu. İthalatın başlayabilmesi için gereken anlaşmaların sağlanmasına karşın sığır etinin sevkiyatına uzun zamandır geçilemiyor.
Pastırmanın dilimi 2 TL
Kayseri’nin meşhur lezzetlerinin başında gelen pastırma, fiyatıyla cep yakıyor. Kalitesine göre pastırmanın kilosu 75 ile 156 TL arasında değişirken, 144 TL olan en çok tercih edilen türlerden sırt pastırmanın dilimi ise 2 TL’den satılıyor Et fiyatlarına gelen son zamlar pastırma fiyatlarında da artışa neden oldu. Kayseri’nin geleneksel lezzetleri arasında yer alan pastırmanın geçen yıllara göre daha az tüketildiğini belirten pastırma ve sucuk satıcısı Yusuf Tilgen, “11 çeşit pastırma var. Bunlardan en lüksü bonfile, sırt pastırma ve antrikottur. Sırt pastırma 144 TL, bonfile pastırma 156 TL, tütünlük pastırma 155 TL ve seçme pastırmamız da 125 TL’dir. Bir dilim pastırmamız 2 TL’ye tekabül etmekte” dedi. Pastırmayı hediye olarak alanların çoğunlukta olduğunu ifade eden Tilgen, “Bunlar daha önce 1’er kilo olarak gidiyordu. Daha sonra bu yarım kilo ve şimdi grama kadar düştü. İnsanların pastırma tüketimi biraz daha az oldu. Pastırmaya en son yüzde 4 zam geldi. Asgari ücretin yükselmesi, elektrik zamları, benzine ve mazota gelen zamlarla beraber bunlarda da artış oldu. Satışlardan memnun değiliz” diye konuştu. Kayseri Ticaret Borsası’ndan yapılan açıklamada da ‘düşük kalite pastırma’nın kilosunun 75- 85 TL arasında olduğu belirtilirken, son zamlarla birlikte asgari ücretle ancak 27 kilo pastırma alınabiliyor.
EKONOMİ SERVİSİ