Atılım gazetesinin düzenlediği 25’nci yıl etkinliği polislerce basıldı. Hakkında toplatma kararı olmayan gazetenin son sayısı toplanınca mahkeme ‘örgüt propagandası’ iddiasıyla karar çıkardı
25’nci yaşını kutlayan Atılım gazetesi, 3 Kasım günü Adana’da Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde bir etkinlik organize etti. Gecede kurulan stantta hakkında toplatma kararı bulunan Özgür Gençlik Dergisi’nin kimi sayılarının yer alması üzerine Adana Cumhuriyet Başsavcılığı talimatı ile merkeze gelen polisler, derginin sayıları ile birlikte hakkında toplatma kararı bulunmayan Atılım gazetesinin son sayılarını da el konuldu.
Başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) üyesi Ahmet Türkeş, 4 Kasım’da “örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçlamasıyla sevk edildiği Adana Sulh Ceza Hakimliği’nce adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Avukatların toplatma kararı bulunmamasına rağmen el konulan Atılım gazetesinin son sayılarının iadesi için ilişkin savcılığa itirazda bulundu. Yapılan bu başvurunun ardından savcılığın talebi üzerine Adana Sulh Ceza Mahkemesi gazetenin son sayısına ilişkin “örgüt propagandası” iddiasıyla toplatma kararı çıkardı.
‘2 kişiye daha soruşturma’
Aynı soruşturma kapsamında 10 Kasım’da İl Emniyet Müdürlüğü Siyasi Şube’ye ifadeye çağrılan ESP Parti Meclis (PM) üyesi Osman Kara ve ESP üyesi Kemal Gençaydın, “örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme” iddiasıyla gözaltına alındı.
Ertesi gün adliyeye çıkarılan isimlerden Kamel Gençaydın savcılık ifadesinin ardından serbest bırakılırken, hakkında tutuklama talep edilen Osman Kara ise, sevk edildiği Sulh Ceza Hakimliği’nce kent dışına çıkma yasağı ve haftada bir gün imza vermesi şartıyla serbest bırakıldı.
‘Yasa uygulanmıyor’
Atılım gazetesi sayılarına önce konulup, sonra toplatma kararı çıkarılmasını değerlendiren Avukat Tugay Bek, kabul edilen İlk Yargı Paketi’nde yer alan “Haber verme sınırlarını aşmayan veya eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmayacak” yasa maddesine atıf yaparak, yasanın uygulamasında herhangi bir değişiklik olmadığını bu soruşturmada somut olarak gördüklerini ifade etti.
Yasal olan gazetenin yasaklanmasına tepki gösteren Av. Bek, “Bu kanun maddesi kime çıkmıştır?” diyen sordu.
‘Yasal ama suç’
Yasal olarak bayilerde satılan gazeteyi elde dağıtanlara ise “Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme” ve “Örgüt propagandası yapmak” iddialarıyla soruşturma açıldığını belirten Av. Bek, “Bu da şunu gösteriyor; çıkan kanunların lafzıyla uygulamadaki gerçeklik birbiriyle hiçbir şekilde bağdaşmıyor” dedi.
Bir tahammülsüzlüğün sonucu olarak yıldırma amaçlı soruşturma açıldığı düşüncesinde olduklarını sözlerine ekleyen Av. Bek, müvekkiller hakkında bir mahkumiyet verilmeyeceğini düşündüklerini ve bu yıldırma politikalarına karşı gerekli mücadeleyi yürüteceklerini dile getirdi.
KAYNAK : MA