Atanamayan ve sözleşmeli öğretmenlerin sorunları giderek artarken Eğitim-Sen yayınladığı ankette öğretmenlerin borç batağında olduğunu gözler önüne serdi. Öğretmenlerin yüzde 90’ı ise MEB’in sorunları çözebileceğine inanmıyor
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen), 24 Kasım Öğretmenler Günü vesilesiyle ‘Öğretmenlerin Ekonomik ve Mesleki Sorunlarına Bakış’ adlı anketin sonuçlarını açıkladı. Anket için 4 bin 657 öğretmenin görüşüne başvuran Eğitim-Sen, ağır bilançoyu gözler önüne serdi. Öğretmenlerin yaşadığı ekonomik sorunlar giderek artarken, yüzde 69’unun ise mesleği bırakma noktası geldiği belirtildi. Ankete göre, öğretmenlerin yüzde 90’ı da MEB’in sorunları çözemediğini düşünüyor.
Yüzde 69’u mesleği bırakabileceğini söylüyor
Eğitim-Sen anketine katılan öğretmenlerin yüzde 96.8’i son bir yıl içerisinde satın alma gücünün azaldığını düşünüyor. Öğretmenlerin yüzde 78’i ise son bir yıl içinde borçlarının arttığını belirtti. Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 69’u ‘ekonomik koşulları daha iyi olan bir iş teklifi’ aldığında mesleğini bırakabileceğini ifade etti.
MEB’e güvenmiyorlar
Ankete göre, öğretmenlerin yüzde 90’ı Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) sorunları çözmek için ürettiği politikaların gerçekçi olduğunu düşünmezken yüzde 84’ü okullardaki şiddet vakaları nedeniyle iş yerinde kendini güvende hissetmiyor.
Maaşların 4’te biri eridi
Eğitim-Sen’in çalışmasında, öğretmenlerin 2009 ve 2019 yıllarında aldığı maaşların dolar bazındaki karşılıkları da karşılaştırıldı. Sendika, mesleğe yeni başlayan 9. derece 1. kademedeki bir öğretmenin Kasım 2009’da bin 302 TL olan maaşıyla 890 dolar satın alabilirken Ekim 2019’da aynı derece ve kademedeki bir öğretmenin 3 bin 895 TL’lik maaşıyla 677 dolar alabildiğini belirtti. Böylece son 10 yıla bakıldığında, 9. derece 1. kademedeki bir öğretmenin maaşının dolar bazında yüzde 24 eridiği görüldü.
Peki atanamayan ve sözleşmeli öğretmenler?
MEB’in verilerine göre 376 bin 709, Eğitim-Sen’in verilerine göre ise formasyon alanlarla birlikte, 460 bin işsiz öğretmen atama bekliyor. Diplomalı işsizler, çeşitli meslek gruplarında çalışarak hayata tutunmaya çalışırken, kimisi ise ataması olmadığı için öğretmenlik hayalinden vazgeçiyor. 2023 yılına kadar atanamayan öğretmen sayısının 1 milyona ulaşması bekleniyor.
- Sözleşmeli öğretmenlerin sorunları giderek artarken, geçinemedikleri için, mobbinge uğradıkları için hayatına son veren öğretmenlerde var. 25 yaşındaki Saadet Harmancı’da onlardan biri. Antep’te yaşayan Saadet öğretmen, hayatına son vermeden önce sosyal medya hesabından “Ben yapamadım mobbinge uğramaktan. Allah’a emanetsiniz canım öğrencilerim” paylaşımında bulunmuştu
- Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde sözleşmeli öğretmenlik yapan Esat Tarhan’da yaşadığı ekonomik kriz nedeniyle yaşamına son verdi.
- Aydın’da yaşayan ve 2014 yılında mezun olmasına rağmen 4 yıl boyunca atanmayı bekleyen 25 yaşındaki sosyal bilimler öğretmeni Merve Çavdar, yaşamına son vermişti. 17 Nisan 2018’ de evden “İş bulmaya gidiyorum” diye çıkmasının ardından Güzelçamlı sahiline gelerek yanında getirdiği ilaçları içerek intihar etmişti.
- Ataması yapılmayan Sosyal Bilgiler Öğretmeni Hasan Songur (25), işe başladıktan 20 gün sonra iş cinayeti sonucu 24 Şubat 2018’de yaşamını yitirmişti. Songur, Manisa Organize Sanayi Bölgesinde yer alan Sarp Plastik ve Kalıp Sanayii’de çalışırken enjeksiyon makinesine düşen parçayı almaya çalıştığı sırada pistonların kapanmasıyla hayatını kaybetmişti.
İhraç, tutuklama
OHAL sürecinde yayımlanan 36 KHK ile bugüne kadar toplam 135 bin 144 kamu görevlisi hukuken kendilerini savunma hakkı tanınmadan, hukuksuz bir şekilde ihraç edildi. Kamudan ihraç edilenlerin 41 bin 705’i yani yüzde 30’u eğitim ve yükseköğretim kurumlarından gerçekleşti. KHK’ler ile MEB’den 34 bin 393 kişi, Yükseköğretim Kurumlarından 7 bin 312 kişi ihraç edildi.
HABER MERKEZİ