Endonezya’da birkaç bakanlık, hamilelerin LGBT’lilerin ve engellilerin iş aramasını ‘normal’ insanların lehine olması için yasakladı. Karar insan hakları grupları tarafından keyfi ve nefret dolu bir karar olarak eleştirildi
260 milyon nüfusa sahip ada ülkesi Endonezya, son yıllarda LGBTİ+ bireylere karşı ayrımcılıklarla gündeme geliyor. İş yerlerinde de oldukça yaygın olan ayrımcılık son olarak Savunma ve Ticaret bakanlığı tarafından ‘normal’ boyutları aştı.
AFP’de yer alan habere göre; Ülke çapında 200 bine yakın işe alım yapacak olan Endonezya’da Ticaret ve Savunma Bakanlığı, bu işe alımlarında engelliler, hamileler ve LGBTİ+ bireyleri kapsamayacağını söyledi. Ayrıca bu karar milyonlarca kişinin devlet memurluğuna baş vurduğu süreçte alındı.
Skandal açıklama
Savunma Bakanlığı ve Ticaret bakanlığı yaptıkları açıklamada LGBTİ+, hamile ve engellileri işe almayacağını, sadece ‘normal’ insanları kabul edeceklerini ifade etti.
İnsan Hakları savunucuları ise yaptıkları açıklamayla bu duruma tepki gösterdi. Hak savunucuları işe başvuru yapan adaylar arasında ayrımcılık yapıldığını söyleyerek, insanların işe başvurusunu engellemek insan hakları ihlalidir, kabul edilemez dedi.
Yasaklar ülkesi
Endonezya’da eşcinseller, kadınlara karşı yapılan ayrımcılık ve hak ihlalleri bunlarla sınırlı kalmıyor. Daha önceden parlamento, Marksist-Leninist ideoloji yayanlar için 4, hükümetin politikalarını değiştirme amacıyla bu ideolojiyi savunan örgütlerle iş birliği yapmaktan suçlu bulunanlar için de 10 yıl hapis cezasından söz ediliyordu.
Kürtaj olanlara dört yıl hapis cezası
Endonezya parlamentosunda söz geçen tasarıyla kürtaja da sadece doktorlar karar verebilecek. Hamileliklerini yasa dışı olarak sonlandıranlar dört yıl hapis cezası alabilecek. Yasa tasarısında cumhurbaşkanı ve yardımcısına hakaret de suç kapsamına alınırken, dine hakaretle ilgili suçlar için beş yıl hapis cezası öngörülüyordu.
HABER MERKEZİ